Linkovi

Zdravlje Navalnog pogoršano zbog štrajka glađu


Fotografija napravljena od snimka nadzorne kamere, koju je objavio life.ru, pokazuje ono za šta se tvrdi da je snimak razgovora Alekseja Navalnog, kritičara Kremlja, sa stražarima u IK-2 koloniji za zatvorske sankcije u Pokrovu, Rusija, 2. aprila 2021.
Fotografija napravljena od snimka nadzorne kamere, koju je objavio life.ru, pokazuje ono za šta se tvrdi da je snimak razgovora Alekseja Navalnog, kritičara Kremlja, sa stražarima u IK-2 koloniji za zatvorske sankcije u Pokrovu, Rusija, 2. aprila 2021.

Aleksej Navalni, kritičar ruskog predsjednika Vladimira Putina koji je u zatvoru već nekoliko mjeseci, navodno trpi posljedice štrajka glađu, tvrdi njegova supruga koja ga je posjetila u utorak.

Navalni, 44, započeo je štrajk glađu krajem marta u znak protesta zbog, kako je rekao, nedostatka medicinske njege usred jakih bolova u leđima i nogama. Njegova supruga je rekla da mu je teško da govori.

"I dalje je vedar i raspoložen kao i uvijek", napisala je Julija Navalnaja u postu na Instagramu. "Ipak, sa teškoćom govori, i s vremena na vrijeme spusti slušalicu i nasloni se na sto da napravi pauzu. Mnogo je smršao... i ima 76 kg na 190 (cm visine)."

Navalni je navodno izgubio 16 kilograma (35 kilograma) od zatvora u februaru.

Prema agenciji AP, tim Navalnija rekao je da vlasti prijete da će ga prisilno hraniti.

Navalnaja je rekla da zatvorski službenici i dalje ne dozvoljavaju ljekaru da pregleda njenog muža.

"Nikada nisam vidjela kožu tako zategnutu oko nečije lobanje, ali znam da neće odustati", napisala je.

Zatvorsko osoblje je reklo da je Navalnom ponudilo medicinsko liječenje, ali je on to odbio. Navalni je premješten u zatvorsku kliniku početkom ovog mjeseca sa jakim kašljem i temperaturom.

U utorak je ruska zatvorska služba saopštila da je ljekarski odbor ocijenio zdravlje Navalnog kao zadovoljavajuće. Rekli su da je 9. aprila prebačen iz klinike i nazad u glavni dio zatvora, navodi Reuters koji je citirao novinsku agenciju RIA.

Takođe u utorak, Navalni je zaprijetio da će tužiti zatvor zbog odbijanja da mu da kopiju Kur'ana, izvijestio je AP. Navalni je navodno rekao da mu je proučavanje islamske svete knjige bio cilj dok je bio u zatvoru.

Navalni je prošle godine preživio skoro smrtonosno trovanje i uhapšen je kada se vratio u Moskvu u januaru nakon spasonosnog liječenja u Njemačkoj.

U februaru je osuđen na dvije i po godine zatvora zbog optužbe za pronevjeru i nalazi se u popravnoj koloniji Pokrov, koju je opisao kao "pravi koncentracioni logor".

Sjedinjene Države i druge zemlje uvele su sankcije zvaničnicima Kremlja zbog trovanja, a mnogi pozivaju na puštanje Navaljnog.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG