Linkovi

Sud u Moskvi odbacio zahtjev Navalnog da bude pušten na slobodu


Aleksej Navalni pred sudom u Moskvi

Sud u Moskvi odbacio je žalbu opozicionara Alekseja Navalnog i potvrdio kaznu od tri godine zatvora, na koju je osuđen zbog navodnog kršenje uslovne kazne iz 2014. 

Navalni, najoštriji kritičar Kremlja, tvrdi da je proces iz 2014. kada je optužen za finansijske malverzacije, politički motivisan. Od sudije je tražio da ga oslobodi na osnovu presude Evropskog suda za ljudska prava, koji je naložiio Rusiji da ga pusti na slobodu. Moskva je taj zahtjev ocijenila kao nezakonit.

Sudija Apelacionog suda Dmitri Balašov je, ipak, u odsluženje kazne uračunao i šest nedjelja koliko je Navalni bio u kućnom pritvoru. Ostatak od dvije i po godine, ruski opozicionar provešće u zatvorskoj jedinici.

Navalni je u subotu proglašen krivim i za klevetanje veterana Drugog svjetskog rata, i naloženo mu je da plati novčanu kaznu od 11.000 dolara. Ruski opozicionar je naveo da je taj slučaj još jedan pokušaj diskreditacije.

Navalni je uhapšen 17. januara po povratku iz Njemačke gde se liječio od trovanja nervnim agensom, za šta optužuje predsjednika Rusije Vladimira Putina.

Ruske vlasti su negirale umiješanost u trovanje Navalnog i odbacile zahtjeve da se istraži pokušaj njegovo ubistva.

Pritvaranje Navalnog navelo je hiljade njegovih pristalica da izađu na demonstracije širom Rusije i zahtijevaju da bude pušten iz pritvora. Na tim protestima uhapšeno je nekoliko hiljada ljudi.

SAD i EU su osudile hapšenje Navalnog i reagovanje ruske policije prema demonstrantima.

U međuvremenu, policija u Moskvi privela je u suboto osmoro ljudi koji su pokušali da polože vijence na spomenik ubijenom protivniku Kremlja Borisu Nemcovu, saopštila je organizacija "OVD-Info" koja prati hapšenja demonstranata i aktivista.

Nemcov je upucan 27. februara 2015. godine dok je prelazio most blizu Kremlja.

XS
SM
MD
LG