Linkovi

Rusija: Dvije i po godine zatvora za Alekseja Navalnog


Saslušanje Alekseja Navalnog pred moskovskim sudom
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:55 0:00

Saslušanje Alekseja Navalnog pred moskovskim sudom

Aleksej Navalni, ruski opozicioni lider osuđen je na zatvorsku kaznu od tri i po godine po optužbi da je prekršio uslovnu kaznu na koju je bio osuđen 2014. godine. U kaznu mu je uračunata godina koju je već odslužio u kućnom pritvoru.

Ruska zatvorska službav optužila ga za kršenje uslovne kazne za navodne prevare i pranje novca.

Iza mog pritvaranja su strah i mržnja predsjednika Vladimira Putina”, poručio je ruski opozicioni lider Aleksej Navalni tokom saslušanja pred sudom.

Navalni, žestoki kritičar Kremlja koji aktuelnog predsednika Putina optužuje da stoji iza napada na njega agensom novičok, rekao je tokom obraćanja sudu da je cilj njegovog saslušanja zastrašivanje svakoga ko se suprotstavlja vlastima.

Svi su bili uvjereni da je samo birokrata koji je postavljen na funkciju. Nikad nije učestvovao u bilo kakvim raspravama. Ubistvo je jedini način na koji zna da se bori. Ući će u istoriju kao ništa drugo nego trovač. Svi se sjećamo Aleksandra Oslobodioca i Jaroslava Mudrog. Sada ćemo dobiti Vladimira Trovača”, rekao je Navalni u obraćanju sudu.

Aleksej Navalni tokom saslušanja
Aleksej Navalni tokom saslušanja

Ruska zatvorska služba tvrdila je pred sudom da je Navalni, od izricanja prvobitne uslovne kazne koja je istekla u januaru, više puta ugrožavao javni red i mir i da se, kako je ukazao, nije prijavljivao u registar, izvještava Radio Slobodna Evropa.

Navalni je na to odgovorio da krajem 2020. nije bio u mogućnosti da stupi u kontakt sa zatvorskom službom jer se oporavljao u Njemačkoj gdje je prebačen nakon trovanja u Sibiru. Istakao je i da je za to znala, kako se izrazio, cijela zemlja.

"Na osnovu čega kažete da niste znali gde sam bio? Obmanjujete sud", odgovorio jezvaničniku Ruske zatvorske službe, koji je Navalnom rekao da je trebalo zvanično da ih obavijesti o okolnostima u kojima se nalazi.

Uoči početka saslušanja, pripadnici policije, noseći kacige i zaštitnu opremu, postrojili su se u blizini sudskog kompleksa. U ulicama koje su blokirane parkirani su policijski autobusi, javlja RSE.

Policija privodi pristalice Alekseja Navalnog
Policija privodi pristalice Alekseja Navalnog

Dio pristalica Alekseja Navalnog uspio je da priđe zgradi suda uprkos pojačanim mjerama bezbjednosti. Nezavisna monitoring grupa OVD-Info saopštila je da je privedeno 237 osoba u blizini suda i okolnim ulicama.

Kritike ruskih vlasti zapadu

Za to vrijeme, zvanični Kremlj optužio je zapadne diplomate da pokušavaju da utiču na sud u slučaju Navalnog.

Diplomate ne smiju da pribegavaju radnjama koje bi mogle biti povezane sa pokušajima pritiska na sud“, rekao je portparol Dmitrij Peskov, napominjući da su u blizini suda bili automobili sa diplomatskim tablicama. Nema informacija o tome da li je bilo koji diplomata zaista bio i u sudnici.

Peskov je rekao da je Rusija spremna za dijalog o Navalnom, ali je upozorio da kritike neće uzimati u obzir.

Spremni smo sve strpljivo da objasnimo, ali nećemo reagovati na izjave u mentorskom stilu niti ćemo ih uzimati u obzir“, rekao je u konferencijskom pozivu sa novinarima.

Pritvaranje Navaljnog i suzbijanje protesta izazvali su međunarodno ogorčenje, zapadni zvaničnici su pozvali na njegovo puštanje i osudili hapšenja demonstranata.

Švedska i Evropska unija su zabrinuti situacijom sa demokratijom, civilnim društvom i ljudskim pravima u Rusiji“, rekla je švedska ministarka spoljnih poslova An Linde, trenutno predsjedavajuća Organizaciji za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE) , tokom razgovora sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom u Moskvi.

Sjedinjene Države i njihovi evropski saveznici zatražili su hitno puštanje Navalnog i okončanje policijskog nasilja nad demonstrantima.

Entoni Blinken, državni sekretar SAD-a, izjavio je u ponedjeljak da je, kako se izrazio, duboko uznemiren - dodavši da američka administracija razmatra odgovor na pritvor Navalnog kao i na druga pitanja koja izazivaju zabrinutost.

Žozep Borelj, šef evropske diplomatije rekao je da tokom posjete Moskvi od 4. do 6. februara želi razgovara sa Navalnim.

"Plan posjete Moskvi i dalje postoji, ali ono što se dešava u Rusiji je neprihvatljivo, tretman koji se primjenjuje prema Navalnom je takođe neprihvatljiv i Borel želi o tome da razgovara sa ruskim zvaničnicima", rekao je portparol Evropske unije Peter Stano u ponedjeljak.

Saslušanje Navalnog u Moskvi dolazi usred međunarodne ogorčenosti zbog njegovog pritvaranja i nakon što su se desetine hiljada Rusa okupile u protekle dvije nedjelje u nekim od najvećih protesta protiv predsjednika Vladimira Putina u posljednjoj deceniji.

Policija je tokom dva vikenda demonstracija privela oko 10.000 ljudi u brojnim ruskim gradovima. Među uhapšenima je bila i supruga Alekseja Navalnog – Julija.

Privođenje Julije Navalne
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:04 0:00

Četrdesetčetvorogodišnji kritičar Kremlja priveden je 17. januara na moskovskom aerodromu “Šeremetjevo” po povratku iz Njemačke, gdje se oporavljao od trovanja nervnim agensima, a kasnije mu je određen istražni pritvor u trajanju od 30 dana.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG