Linkovi

BiH: Pritvor Jahji Vukoviću, osumnjičenom za terorizam


Sud BiH sudnica
Sud BiH sudnica

Sud Bosne i Hercegovine odredio je jednomjesečni pritvor Jahji Vukoviću osumnjičenom za terorizam.

Vuković je prije nekoliko dana izručen iz Turske u Bosnu i Hercegovinu, a osumnjičen je, kako je navelo Tužiteljstvo, za pridruživanje formaciji “Al-Nusra Front” te da je, zajedno s drugim bosanskohercegovačkim državljanima, u okviru jedinice “Hattab”, sudjelovao u terorističkim aktivnostima te grupe na području Sirije. Aktivnosti za koje se sumnjiči uključivale su napade na stanovništvo, ubijanje, protupravna zatvaranja i drugo.

Prema obrazloženju tužitelja Ćazima Hasanspahića, pritvor je predložen po četiri osnove – mogućnosti bijega, utjecaja na svjedoke, mogućeg povratka u Siriju i ponovnog priključenja terorističkim grupama, te zbog opasnosti po sigurnost građana Bosne i Hercegovine.

Evidentno je da je osumnjičeni Jahja Vuković šest godina boravio u Siriji i bio u redovima ‘Al-Nusra Fronta’, koji je aktom Ministarstva sigurnosti BiH, ali i Ujedinjenih naroda, označen kao teroristička organizacija. Osumnjičeni tokom ispitivanja nije osporavao pripadnost toj organizaciji i da je prošao vojnu obuku. Jasno se može zaključiti kako postoje osnove sumnje da je počinio djelo koje mu se stavlja na teret”, rekao je Hasanspahić navodeći razloge zbog kojih je u potpunosti ostao kod prijedloga za određivanje pritvora.

Takvom prijedlogu usprotivio se Vukovićev branitelj po službenoj dužnosti, odvjetnik Bakir Hećimović.

Naveo je kako je njegov branjenik “mlad čovjek, koji nikad nije kažnjavan”, te da je s roditeljima otišao u Siriju 2014., kada je imao samo 15 godina.

Prema njegovim riječima, osumnjičeni je “dao opširnu izjavu, ostvaruje saradnju, iznosi odbranu, daje činjenice i o drugim stvarima”.

XS
SM
MD
LG