Linkovi

Potvrđena optužnica protiv Armena Dželke za ratovanje u Siriji


Armen Dželko na suđenju. Izvor: Sud BiH
Armen Dželko na suđenju. Izvor: Sud BiH

Državni sud potvrdio je optužnicu koja Armena Dželku tereti za organiziranje terorističke grupe, odnosno ratovanje na području Sirije.

Optužnica, kako je saopšteno iz Suda BiH, navodi da je Dželko 12. februara 2013. napustio područje BiH te dolaskom u Siriju postao pripadnik terorističke organizacije ISIL, koja je svakodnevnim oružanim akcijama, i to napadima na stanovništvo, ubijanjima, protupravnim zatvaranjima, uzimanjem talaca i drugim radnjama namjeravala da prisili legitimne vlasti te zemlje na izmjenu ustavnog poretka i političkog režima.

„U redovima ISIL-a je ostao sve do decembra 2019. godine, kada se zajedno sa preostalim članovima u posljednjem uporištu ISIL-a gradu Baguzu, nakon što su vojnički poraženi, predao kurdskim i savezničkim snagama na području Sirije“, navodi se u saopštenju Suda.

Iz Tužilaštva BiH je ranije saopšteno da je Dželko kao pripadnik ISIL-a više puta ranjavan i da će njegovu krivnju dokazivati pozivanjem 18 svjedoka i stručnih vještaka, te prilaganjem većeg broja materijalnih dokaza.

Dželko je prvi od sedam osoba koje su u decembru 2019. godine avionom prebačene u BiH, protiv koga je podignuta i potvrđena optužnica za terorizam, odnosno ratovanje u Siriji.

Skupa sa njim su tada prebačeni Senad Kasupović i Jasmin Keserović protiv kojih je također, optužnica podignuta, te Muharem Dunić, Emir Ališić, Milarem Berbić i Hamza Labidi protiv kojih se istraga i dalje provodi.

XS
SM
MD
LG