Linkovi

SUD BiH: Ćufuroviću četiri godine zatvora za ratovanje u terorističkim organizacijama u Siriji


VIDEO: Ibri Ćufuroviću četiri godine zatvora za terorizam
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:34 0:00

VIDEO: Ibri Ćufurovići četiri godine zatvora za terorizam

Sud Bosne i Hercegovine osudio je Ibru Ćufurovića na četiri godine zatvora zbog organiziranja terorističke grupe i ratovanja u Siriji, nakon što je priznao krivicu.

Predsjedavajuća Sudskog vijeća Hasija Mašović je u obrazlaganju presude navela da se prilikom odmjeravanja kazne vodilo računa o svrsi kažnjavanja te se Sud rukovodio i dosadašnjom sudskom praksom.

“Na strani optuženog Vijeće je našlo dosta olakšavajućih okolnosti. Optuženi je priznao krivnju. Odbrana je isticala da je optuženi htio da napravi sporazum o priznanju krivice. Optuženi je u vrijeme donošenja odluke da ode u Siriju imamo 19 godina i bio je mlađe punoljetno lice”, rekla je sutkinja Mašović.

Kako je navela, optuženi je izrazio kajanje za počinjeno djelo i više puta je to ponovio opred Sudom. Dodala je da je Odbrana tvrdila da je optuženi u nekoliko navrata pokušavao da se vrati u BiH.

Sutkinja Mašović je pojasnila da je zaštićeni svjedok “A” rekao da je optuženi kupio lažnu ličnu kartu da pobjegne iz Sirije, a o tome je govorio i jedan od policijskih službenika.

Sutkinja je istakla da je Sud od otežavajućih okolnosti cijenio da je optuženi u Siriji boravio duži vremenski period.

Ćufurovića je optužnica teretila da je 21. aprila 2014. godine otputovao u Tursku, gdje je po prelasku preko ilegalnog graničnog prelaza ušao u Siriju, da se bori na strani takozvane Islamske države.

Prema navodima optužnice, Ćufurović je pod imenom Abu Kasim Albosni učestvovao u terorističkim aktivnostima, pružao pomoć i borio se na strani snaga ISIL-a u Siriji, u jedinici “Bejt Komandos”, koja je kasnije promijenila ime u “El Aksa”.

Tužilaštvo BiH je 12. jula ove godine podiglo optužnicu protiv Ćufurovića, koji je u aprilu deportovan iz Sirije. Od tada se nalazi u pritvoru.

Ćufurović je ranije priznao da je 2014. i 2015. godine ratovao u Siriji, da je bio na stražama i u jedinicama.

“Ja sam kao civil 2016. godine uhvaćen na granici s Turskom, sa svojom porodicom. Uhapšen sam i bio sam u vojnom zatvoru”, rekao je Ćufurović.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe na visinu izrečene sankcije.

XS
SM
MD
LG