Linkovi

Podignuta optužnica protiv Muharema Dunića zbog ratovanja u Siriji


Muharem Dunić. Izvor: BIRN BiH
Muharem Dunić. Izvor: BIRN BiH

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Muharema Dunića, koji se sumnjiči da je tokom 2014. godine učestvovao na ratištima u Siriji i Iraku u okviru formacija koje su djelovale u sastavu takozvanog ISIL-a.

Tužilaštvo tereti Dunića da je 2014. godine, zajedno sa svojom suprugom, napustio Austriju i otputovao u Tursku, odakle je ilegalno prešao granicu sa Sirijom, gdje se pridružio paravojnim formacijama koje su djelovale u okviru struktura takozvanog ISIL-a, koji je odlukom Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN) proglašen terorističkom organizacijom.

“Istragom je utvrđeno da je optuženi sudjelovao u ratnim aktivnostima koje predstavljaju teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava, s ciljem formiranja kalifata takozvane ‘Islamske države’ na prostoru dvije ratom zahvaćene države”, navedeno je iz Državnog tužilaštva.

Prema Tužilaštvu, nakon poraza struktura ISIL-a, Muharem Dunić je početkom 2019. zarobljen od pripadnika kurdskih snaga na području Sirije, te je krajem iste godine deportovan u BiH, gdje je uhapšen i nalazi se u pritvoru.

Kako je navedeno, tereti se za krivično djelo “protuzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama”.

Dunić je u decembru 2019. avionom deportovan u BiH skupa s Jasminom Keserovićem, Armenom Dželkom, Senadom Kasupovićem, Hamzom Labidijem, Emirom Ališićem i Milaremom Berbićem zbog sumnje da su u Siriji ratovali na strani organizacija koje je UN proglasio terorističkim.

Pred Sudom BiH počelo je suđenje Keseroviću, Kasupoviću i Dželki, dok je protiv Ališića, Berbića i Labidija potvrđena optužnica.

Optužnica protiv Dunića proslijeđena je na potvrđivanje Sudu BiH.

XS
SM
MD
LG