Linkovi

Podignuta optužnica protiv Miralema Berbića za ratovanje u Siriji


Miralem Berbić optužen je da je pet godina ratovao na strani ISIL-a u Siriji, foto: BIRN BiH
Miralem Berbić optužen je da je pet godina ratovao na strani ISIL-a u Siriji, foto: BIRN BiH

Prema navodima optužnice koja je proslijeđena Sudu Bosne i Hercegovine na potvrđivanje, Berbić je sredinom 2014. napustio BiH i otputovao u Tursku, odakle se ilegalno prebacio u Siriju te pridružio stranim paravojnim formacijama koje su djelovale u sklopu takozvanog ISIL-a.

Tokom boravka u Siriji, kako su naveli u Tužilaštvu, Berbić je snimljen u propagandnim ISIL-ovim videosnimcima.

“Nakon više godina provedenih u strukturama takozvanog ISIL-a, početkom 2019. prilikom sloma ove terorističke organizacije je zarobljen od strane kurdskih snaga te koncem 2019. deportovan u BiH, gdje se nalazi u pritvoru”, saopšteno je iz Državnog tužilaštva.

Berbić je u decembru 2019. avionom deportovan u BiH skupa sa Jasminom Keserovićem, Armenom Dželkom, Senadom Kasupovićem, Hamzom Labidijem, Muharemom Dunjićem i Emirom Ališićem zbog sumnje da su ratovali na strani organizacija u Siriji koje su Ujedinjene nacije proglasile terorističkim.

Tužilaštvo je osim Berbića, u međuvremenu podiglo optužnice protiv Dželke i Keserovića kojima je suđenje već počelo, kao i Kasupovića kojem će uskoro početi sudski postupak, dok su u toku istrage protiv Labidija, Ališića i Dunjića.

XS
SM
MD
LG