Linkovi

Vlada Federacije BiH nabavlja 500.000 Sputnik V vakcina


Bosnia-Herzegovina - Coronavirus testing in Sarajevo, 16Mar2021
Bosnia-Herzegovina - Coronavirus testing in Sarajevo, 16Mar2021

Vlada bosanskohercegovačkog entiteta Federacija BiH, nakon ponovljenog roka za dostavu ponuda za nabavku vakcina protiv COVID-19, odabrala je u utorak, 16. marta kompaniju Medimpex d.o.o. i naložila entitetskom Zavodu za javno zdravstvo da sa ovom firmom potpiše ugovor za nabavku 500.000 Sputnik V vakcina.

Od četiri ponuđača koji su poslali dokumentaciju za nabavku vakcina protiv COVID-a 19 samo je kompanija Medimpex dostavila kompletnu do roka koji je istekao u utorak, 16. marta u 16 sati, saopšteno je iz Vlade Federacije BiH.

„Ugovorom treba definirati da ponuđač garantuje dobro izvršenje posla, da je količina prvog kontigenta najmanje 100.000 vakcina, a rok za njegovu isporuku tri radna dana od dana potpisivanja akreditiva“, navodi se u saopštenju Vlade.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić uputio je u ponedjeljak, 15. marta 11 pisama namjere za nabavku vakcina protiv korona virusa firmama "Bosnalijek d.d. Sarajevo", "Medimpex d.o.o. Sarajevo", "Oktal pharma d.o.o. Sarajevo" i "Tuzla Farm d.o.o". Pisma su upućena na prijedlog Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

U trci za nabavku vakcina bile su i kompanije, "MGM Farm Kakanj" i "Krajinagroup", koje je Vlada Federacije BiH 11. marta odabrala kao najbolje ponuđače za nabavku 350.000 hiljada ruskih vakcina Sputnik V protiv COVID-a 19.

Zbog probijanja dva roka u kojem su ove dvije firme trebale dostaviti kompletnu dokumentaciju Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH, premijer Novalić je uputio 11 pisama namjere i zadužio Zavod za javno zdravstvo FBiH da sagleda sve ponude kompanija koje su iskazale interes za učešće u postupku nabavke vakcine i koje će eventualno iskazati interes.

Rok za dostavu dokumentacije koja je uključivala „konačne ponude, s cijenom, rokom, količinom i garancijom za dobro izvršenje posla“, istekao je u utorak u 16 sati, nakon čega se ponovo sastala „ad hoc“ grupa, koju je Vlada Federacije imenovala za pregovore o nabavci, i razmotrila sve pristigle ponude, te o tome informirala Vladu.

Vlada Federacije BiH u svrhu nabavke vakcina izdvojila je 12 miliona konvertibilnih marka (oko šest miliona eura).

Vlada je Ad hoc tim zadužila da nastavi s radom i sa svim ostalim ponuđačima koji zahtijevaju dodatne rokove za dostavljanje ponuda ili eventualno novim ponuđačima, koji se naknadno pojave nastavi pregovore za nabavku dodatnih količina vakcina.

Zaduženi su ministarstvo finansija i ministarstvo zdravstva da odmah poduzmu aktivnosti za preraspodjelu sredstava planiranih u budžetu Federacije BiH za 2021. godinu na Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH, za potrebe nabavke vakcina protiv koronavirusa (COVID-19), navodi se u saopštenju.

Sputnik V je već odobren ili se trenutno ocenjuje u tri države članice EU - Mađarskoj, Slovačkoj i Češkoj. Evropska agencija za lijekove još nije dala odobrenje da se ta vakcina upotrebljava u Uniji, a 4. marta saopšteno je da je započela "kontinuirani pregled" Sputnjika V.

Zdravstvene institucije BiH su u posljednja 24 sata zabilježile 1.606 novozaraženih osoba i 53 smrtna slučaja.

XS
SM
MD
LG