Linkovi

Top priča BiH

Agencija za lijekove BiH odobrila Sputnik V vakcinu

Sputnik V

Agencija za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine (BiH) odobrila je rusku vakcinu ‘Sputnik V’ za imunizaciju protiv virusa korona, potvrdili su iz Agencije za Radio Slobodna Evropa. 

Iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva je saopšteno da je nakon izvršene provjere kvaliteta vakcine ‘Gam-COVID-Vac’ “utvrđeno da ispitani uzorak vakcine odgovara deklarisanom kvalitetu u pogledu ispitanih parametara”.

"S obzirom na navedeno stekli su se uslovi da se pokrene proces imunizacije stanovništva ovom vakcinom", navodi se u saopštenju.

Vakcine su iz Rusije na Aerodrom u Sarajevo stigle 1. februara. Njih je naručilo Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske (RS, jedan od dva entiteta u BiH, drugi je Federacija BiH) i dovoljne su za imunizaciju hiljadu osoba.

Tek nakon četiri dana uvoznik vakcina, banjalučka firma ‘Krajinagroup’, podnijela je kompletnu carinsku dokumentaciju za uvoz vakcina.

Vakcine su sa sarajevskog aerodroma prevezene 5. februara u Krajinagroup. Istog dana je i Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH saopštila da su zaprimili uzorke vakcine ‘Sputnik V’, koje im je u Kontrolni laboratorij dostavio veleuvoznik Krajinagroup iz Banjaluke.

Nakon što je odobrena za imunizaciju, prve doze vakcine ‘Sputnik V’ trebao bi preuzeti Institut za javno zdravstvo RS.

U Institutu su za RSE u ponedjeljak 8. februara saopštili kao još nemaju odgovor na pitanje kakva je daljnja procedura nakon dobijanja dozvole za rusku vakcinu i kog datuma će početi vakcinisanje vakcinom ‘Sputnik V’ u Republici Srpskoj.

Medicinski časopis The Lancet objavio je u utorak, 2. februara, da ruska vakcina ‘Sputnik V’ protiv korona virusa pruža oko 92 posto zaštite protiv COVID-19.

Rusija je još u avgustu 2020. objavila da je državno zdravstveno regulatorno tijelo odobrilo vakcinu. Taj potez nije naišao na odobravanje izvan Rusije jer u tom periodu nisu bile završene ključne faze istraživanja.

Svjetska zdravstvena organizacija i i Evropska agencija za lijekove (EMA) nisu izdali dozvolu za uporebu Sputnjik V. Te dozvole za sada ima samo Pfizer/Biontech vakcina.

Sputnik V dosad je odobrilo 15 država, uključujući Argentinu, Mađarsku i Ujedinjene Arapske Emirate. Među tim državama je i Srbija, gdje je upotreba ove vakcine počela 6. januara.

Kako je na konferenciji za novinare 1. februara najavio entitetski ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić, u Republiku Srpsku će doći još dva kontingenta po 100 hiljada vakcina, a prioritet pri vakcinisanju imaće zdravstveni radnici u Covid odjeljenjima, potom radnici i korisnici domova za stare, kao i osobe starije od 65 godina.

Republički štab za vanredne situacije RS dao je saglasnost da se za nabavku izdvoji više od sedam i po miliona eura, a kapaciteti za čuvanje vakcine su obezbijeđeni.

Insititut za javno zdravlje Republike Srpske nabavku 200 hiljada vakcina povjerio je banjalučkoj firmi “Krajinagroup”, i to u pregovaračkom postupku bez objave obavještenja.

Institut je 3. februara firmi “Krajinagroup” dostavio tendersku dokumentaciju. Četiri dana nakon što je prvih 2000 doza vakcine stiglo na sarajevski aerodrom s firmom „Krajinagroup“ potpisan je ugovor vrijedan oko sedam miliona evra.

Prve vakcine koje su stigle u BiH, po narudžbi iz RS, će se čuvati u centralnom skladištu u Institutu za javno zdravstvo RS.

Njihova distribucija će se vršiti preko regionalnih centara, a Kancelarija UNICEF-a je obezbijedila i nove kapacitete za hladni lanac.

Od sredine februara, prema najavama iz Savjeta ministara BiH, trebala bi početi isporuka vakcina za Bosnu i Hercegovinu preko Globalne alijanse za vakcine (GAVI).

Broj doza vakcina proizvođača Biontech-Pfizer koje će BiH dobiti sredinom februara iznosi 23.400 doza, dok broj doza vakcine AstraZeneca/SKBIO koje će BiH primiti sredinom ili krajem februara iznosi od 153.600 do 259.200 doza.

Predsjedavajući Savjeta ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija (Savez nezavisnih socijaldemokrata, SNSD) podsjetio je 3. februara da BiH trenutno ima potpisane ugovore o nabavci vakcina za 40% stanovništva.

Istakao je da je proces nabavke vakcina počeo u junu 2020. godine, a vodili su ga entitetska ministarstva zdravstva i Odjeljenje za zdravlje Brčko Distrikta sa Ministarstvom civilnih poslova BiH.

"Imamo pismeno obavještenje da će najkasnije do sredine februara u BiH stići oko 27.000 Pfeizerovih vakcina i između 200.000 i 250.000 vakcina proizvođača Moderna", rekao je Tegeltija u odgovoru na poslaničko pitanje u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Ministarstvo civilnih poslova BiH je naručilo 1.232.000 doza kroz COVAX mehanizam, za 20 posto populacije putem Globalnog saveza za vakcine (GAVI)

Pored toga naručeno je i dodatnih 892.000 doza Pfizer i Moderna vakcina u okviru EU mehanizma.

Vlade Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) i Republike Srpske (RS) su, 21. januara na odvojenim sjednicama, usvojile Plan vakcinacije protiv COVID-19.

Prema predviđanjima COVAX-a i pretpostavci dostupnosti, očekuju blizu 1,8 milijardi doza da budu dostupne za 92 države koje su u okviru ovog mehanizma, među kojima je i BiH.

See all News Updates of the Day

CIN: Arsen - "Kralj otrova" curi iz mostarske deponije

Mostarska deponija (foto:CIN)

Otpadne vode sa mostarske deponije sadrže visoku koncentraciju arsena koji bi dugoročno mogao zagaditi okoliš i izazvati teška oboljenja među lokalnim stanovništvom.

Krivična prijava protiv Kliničkog centra u Sarajevu zbog 'propusta u liječenju'

Posebni respiratorni centar na KCUS-u

Damir Koldžo, advokat Mirele Palić, čiji je suprug u martu preminuo od posljedica COVID-19 u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS), zbog “grubih grešaka i propusta u liječenju” podnio je krivičnu prijavu protiv ove zdravstvene ustanove Tužilaštvu Kantona Sarajevo u petak. 11. juna, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Dokumentaciju o slučaju Palić, kao i drugom slučaju Hota, za koji se također sprema krivična prijava, advokat Koldžo je dobio nakon više od dva mjeseca.

Danas je predata jedna krivična prijava, a druga ide u narednim danima,” kazao je advokat Koldžo za RSE.

Advokat je ranije za RSE izjavio da će prijavama će biti obuhvaćena Sebija Izetbegović, direktorica KCUS, najveće zdravstvene ustanove u BiH, šefovi disciplina, koji su i potpisnici nekih dokumenta, određeni broj ljekara čija imena su poznata, kao i jedan broj onih čija su imena nepoznata.

Prema zakonu, Tužilaštvo Kantona Sarajevo, jednog od deset kantona bosanskohercegovačkog entiteta Federacije BiH, može reagovati nakon što procijeni da u krivičnim prijavama ima elemenata za pokretanje istrage.

Očekujemo da ćemo dobiti broj spisa za nekih sedam dana, dok prijavu Tužilaštvo provuče kroz svoje kompjutere,” kazao je Koldžo.

Direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović u ranijim javnim istupima odbila je odgovornost ljekara i uprave za smrti COVID pacijenata.

Također je tvrdila da sporni respiratori imaju "sve potrebne certifikate" za upotrebu u liječenju COVID19 pacijenata.

KCUS u žiži je javnosti od 5. aprila kada je Tužilaštvo KS formiralo predmet koji se odnosi na pismo koje potpisuje 17 anesteziologa u kojem ukazuju da respiratori uvezeni iz Kine u aprilu 2020. godine, koji se koriste u toj zdravstvenoj ustanovi, ne posjeduju postavke koje se preporučuju za mehaničku ventilaciju COVID-19 pacijenata.

Potpisnici pisma su naveli da je potrebno obezbijediti respiratore koji će tehnički zadovoljiti preduslove za tretman pacijenata u intenzivnoj njezi.

Isti dan u KCUS su ušli Tužioci KS i pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), a dan kasnije i Federalna uprava za inspekcijske poslove.

Slučaj Palić

Advokata Koldžu je angažovala Mirela Palić, čiji je suprug Sead na KCUS primljen 8. marta, u jeku trećeg vala pandemije korona virusa, zbog nesnosnih bolova i teškog disanja, kako je za RSE ranije izjavila njegova supruga. Preminuo je 23. marta u 44 godini.

Nakon smrti supruga Mirela je dobila samo smrtni list. Otpusno pismo i dokumentaciju o toku liječenja i terapiji čekala je do 17. maja. Njen zahtjev za obdukcijom KCUS je odbio.

Mirela je na društvenoj mreži Facebook također pokrenula grupu 'Kolektivna tužba protiv KCUS' kako bi okupila porodice koje dijele slične sudbine i prikupila dokaze protiv ove zdravstvene ustanove.

Tvrdi da KCUS, iako je bio obavezan, također nije tražio saglasnost porodice za tretman respiratorom.

Advokat Koldžo je prijavio KCUS-a Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove KS, a prijava je zatim proslijeđena inspekciji pri Ministarstvu zdravstva Federacije BiH.

Početkom maja 13 anesteziologinja, potpisnica pisma, zatražilo je prekid ugovora o radu od KCUS zbog nezadovoljstva uslovima rada.

Iz ove ustanove su ranije saopštili kako nije umro nijedan pacijent koji je na bilo kojoj vrsti podrške respiratora koje je iz Kine uvezla "Srebrena malina", a zbog kojih se vodi krivični postupak.

U predmetu je prvooptuženi Fadil Novalić, Premijer Federacije BiH, Fahrudin Solak, suspendirani direktor Federalne uprave civilne zaštite, Fikret Hodžić, vlasnik i direktor kompanije "F.H. Srebrena malina", te Jelka Milićević, ministrica financija FBiH.

Dan prije početka suđenja, 23. februara 2021. godine, iz Federalne uprave civilne zaštite, je potvrđeno da je većina respiratora, koji su plaćeni 10,5 5 miliona konvertibilnih maraka (oko 5,3 miliona eura), dobila odobrenje za upotrebu i da mogu se koristiti u medicinskim ustanovama.

Od COVID-19 je u prva tri mjeseca 2021. godine preminulo 3.130 ljudi, što je skoro polovina ukupnog broja preminulih zaraze od početka pandemije u martu prošle godine.

Tokom trećeg vala pandemije samo u Kantonu Sarajevo, u martu ove godine od korona virusa je umrlo 400 ljudi, u odnosu na ukupno 383 preminulih od marta do kraja decembra 2020. godine.

Ambasador Nelson nakon razgovora sa Dodikom: Sijanje podjela sprječava razvoj svih u BiH

Ambasador SAD u BiH Eric Nelson, Sarajevo - arhiva

Ambasada SAD u BiH zvaničnom twitter kanalu objavila je poruku nakon telefonskog razgovora ambasadora Nelsona i Predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

U poruci stoji da su Nelson i Dodik diskutovali o vitalnom značaju anti-korupcije, vladavine prava i uzajamnog povjerenja kao centra agende koja bi omogućila sigurnost, ekonomski rast i mogućnosti bez diskriminacije.

"Neuspjeh da se donesu zdravorazumske reforme i sijanje podjela sprječava sve u BiH da ostvare svoj puni potencijal, navedeno je u poruci."

Istog dana Milorad Dodik je u javnom istupu kritikovao i izazivao američku politiku u BiH.

Novi Dodikov napad na BiH i izazov "Americi"
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:46 0:00

Novi Dodikov napad na BiH i izazov "Americi"

Novi Dodikov napad na BiH i izazov "Americi"
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:46 0:00

Federacija BiH potpisala ugovor sa Kinom za nabavku 500 hiljada vakcina

Federacija Bosne i Hercegovine (FBiH), jedan od dva bh entiteta, potpisala je ugovor sa Kinom o direktnoj nabavci 500 hiljada vakcina kineskog proizvođača Sinopharm

Ovo je potvrdio Fadil Novalić premijer Vlade Federacije BiH u četvrtak 10. juna koji je istakao da zbog klauzule o tajnosti ugovora nije u mogućnosti izlaziti u javnost sa više informacija.

"Vlada Narodne Republike Kine odobrila je svih pola miliona doza vakcina. Svugdje u svijetu države nabavljaju vakcine, a Vlada FBiH je poduzimala, poduzima i poduzimat će sve aktivnostii da za građane nabavi vakcine", izjavio je Novalić

Novalić je naglasio i da rade na nabavci Pfizer vakcine u saradnji sa državnim institucijama. Za ovu nabavku zaduženo je Ministarstvo civilnih poslova BiH.

Siniša Skočibušić, vršilac dužnosti direktora Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH rekao je da je planirana nabavka 1.2 miliona Pfizer vakcina.

"Od toga bi išao jedan milion za Federaciju BiH, a 200 hiljada za Republiku Srpsku", istakao je Skočibušić naglasivši da je u toku prikupljanje dokumentacije za pravljenje ovog ugovora.

Kada je u pitanju nabavka Ruskih vakcina Sputnjik V, koje sa nabavljaju u saradnji sa Kantonom Sarajevo, jednog od deset kantona u FBiH, Skočibušić ističe kako je struka tražila dodatna pojašnjenja o ovoj nabavci, s obziom da je najavljena razlika od tri mjeseca u dostavljanju prve i druge doze vakcine.

"Od Vlade Kantona Sarajevo smo obavješteni da će prva isporuka koja je njima najavljena biti 20-30 hiljada doza komponente A, od 500 hiljada koliko je naručeno za Kanton i ostatak Federacije BiH. Doza komponente B koja se inače daje nakon tri sedmice će biti isporučena do 90 dana", pojasnio je Skočibušić

On napominje kako su od ruskog proizvođača instituta Gamaleja dobili uvjeravanja da se može tako prolongirano vakcinisati.

"Međutim, mi nismo u ovom trenutku našli objavljenih radova koji bi potvrdili ove tvrdnje. Mi smo zato upozorili Vladu Federacije da nismo sigurni kakav bi bio učinak takvog vakcinisanja", rekao je Skočibušić

Kanton Sarajevo i Vlada FBiH dogovorili su nabavku 500 hiljada vakcina Sputnjik V koja još nema odobrenje Evropske agencije za lijekove (EMA) ni Svjetske zdravstvene organizacije (WHO). Predviđeno je da 200 hiljada ide za Kanton, a 300 hiljada za ostale dijelove Federacije BiH.

Do sada je putem COVAX mehanizma i programa EU For Health te putem donacija u Federaciju BiH stiglo 269.207 vakcina. Od toga je prvom dozom vakcinisano 134.299 osoba, a drugom dozom 30.481 lice.

Prema podacima Ministarstva civilnih poslova BiH ukupno u BiH za dva njena entiteta Republiku Srpsku i Federaciju BiH, te Brčko Distikt nabavljeno je 530.510 doza vakcina putem COVAX i EU4HEALTH mehanizma te donacija i direktne nabavke.

Učitajte još

XS
SM
MD
LG