Linkovi

Dodik saslušan u Tužilaštvu BiH zbog slučaja 'Ikona'


Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH
Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH), Milorad Dodik saslušan je u četvrtak 4. februara u Tužilaštvu BiH.

Iz tog Tužilaštva su saopštili da se radi o predmetu u javnosti poznatom kao ˝Ikona˝, ali nisu otkrili više informacija ili detalja o ovom saslušanju.

Iz Tužilaštva BiH su 20. januara saopštili kako postupajući tužilac u predmetu poznatom kao „Ikona“, intenzivno poduzima aktivnosti na prikupljanju dokaza i saslušanju svjedoka.

Tada su rekli kako je saslušan određeni broj svjedoka, među kojima i ambasador BiH u Rusiji, te je nadležnim institucijama upućena Molba za pružanje međunarodne pravne pomoći.

Ikona je navodno stara 300 godina i potiče sa područja Luganska, odmetnutog dijela Ukrajine
Ikona je navodno stara 300 godina i potiče sa područja Luganska, odmetnutog dijela Ukrajine

Predsjedavajući Predsjedništva BiH, Milorad Dodik je 14. decembra 2020. godine ruskom šefu diplomatije Sergeju Lavrovu, tokom posjete BiH, poklonio ikonu Svetog Nikole. Za tu ikonu su mediji iz Republike Srpske pod kontrolom vlasti, naveli da je iz Luganska i da je stara 300 godina.

Ministarstvo vanjskih poslova Ukrajine je za Radio Slobodna Evropa (RSE) 15. januara potvrdilo da je Ured glavnog tužioca Ukrajine pokrenuo postupak u vezi “ilegalnog izvoza” ikone.

U izjavi se navodi kako je neosporna činjenica da ikona potiče sa teritorije Ukrajine.

XS
SM
MD
LG