Linkovi

Ukrajinski šef diplomatije: Dodik o ikoni ne govori istinu


Ikona je navodno stara 300 godina i potiče sa područja Luganska, odmetnutog dijela Ukrajine

Ukrajinski šef diplomatije javno demantovao Milorada Dodika.

"Ukrajinska ikona opekla je ruke čak i iskusnim ciničnim ruskim diplomatama koji su je se odrekli. Ali, gospodin Dodik [Milorad, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH)] i dalje laže, nadmašujući svoje starije prijatelje. Ukrajina i dalje zahtijeva povratak ikone", napisao je Dimitro Kuleba (Dmytro Kuleba), ukrajinski ministar vanjskih poslova na Twitteru.

Kuleba je reagovao na izjave Milorada Dodika od utorka (5. januar), koji je nakon izlaska iz bolnice, u kojoj je boravio zbog zaraze korona virusom, negirao da je ikona ukrajinsko vlasništvo, te ustvrdio da je "priča izmišljena u Federaciji BiH [jedan od dva entiteta u BiH, drugi je Republika Srpska (RS)]".

"Vi ste izmislili to iz Federacije BiH i lažnu priču napravili. Ukrajina nikada nije postavila pitanje nestanka te ikone. Radi se o porodičnoj ikoni. Ni dan-danas organi vlasti nisu tražili tu ikonu", kazao je Dodik.

Predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine je 5. januara u Banjoj Luci kazao da će "pozvati ljude koji su mi dali tu ikonu i javno vratiti".

Dodik je pozlaćenu ikonu uručio ruskom šefu diplomatije Sergeju Lavrovu tokom sastanka održanog 14. decembra u Istočnom Sarajevu.

Nakon toga, ambasada Ukrajine u Bosni i Hercegovini uputila je notu Ministarstvu vanjskih poslova BiH u kojoj su ih zamolili za "detaljne informacije o porijeklu ovog predmeta ukrajinske kulturne baštine".

Rusija je 23. decembra vratila ambasadi Bosne i Hercegovine u Moskvi pozlaćenu ikonu, koja je nastala prije 300 godina i pronađena u Luganjsku, koji se nalazi na okupiranoj teritoriji Ukrajine, nakon što je izražena sumnja da se radi o ukrajinskom nacionalnom blagu.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, nakon navoda o mogućoj zloupotrebi je 18. decembra formiralo predmet.

Naveli su da će izvršiti provjere "u vezi s ikonom Svetog Nikole koju je Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, poklonio ministru Sergeju Lavrovu".

XS
SM
MD
LG