Linkovi

BiH

Ambasador Ukrajine zatražio izuzimanje ikone


Ikona je navodno stara 300 godina i potiče sa područja Luganska, odmetnutog dijela Ukrajine
Ikona je navodno stara 300 godina i potiče sa područja Luganska, odmetnutog dijela Ukrajine

Amabasador Ukrajine za BiH Vasilj Kirilič na sastanku sa ministricom vanjskih poslova BiH Biserom Turković zatražio je da ikonu izuzmu nadležne bh. institucije i da ukrajinski i eksperti iz BiH utvrde sve okolnosti za ikonu.

Ambasador je prenio ministrici Turković da ikona predstavlja kulturno vrijednost od državnog značaja, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik uručio je ikonu šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu 14. decembra prošle godine u Istočnom Sarajevu.

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković i ukrajinski ambasador za BiH Vasilj Kirilič
Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković i ukrajinski ambasador za BiH Vasilj Kirilič

Dodik je Lavrovu, koji je posjetio BiH, poklonio ikonu Svetog Nikole, za koju su mediji iz Republike Srpske pod kontrolom vlasti naveli da je iz Luganska i da je stara 300 godina.

Ambasador Kirilič se sastao i sa glavnom tužiteljicom Tužilaštva BiH Gordanom Tadić, nakon što je Tužilaštvo BiH 19. januara zaprimilo molbu za sastanak glavne tužiteljice sa ambasadorom Ukrajine za BiH.

Iz Tužilaštva je saopćeno da je ta institucija upoznala ambasadora da je poduzela više aktivnosti i da čeka institucije od kojih je zatražena međunarodna pomoć odgovore na zahtjev.

Zgrada Tužilaštva i Suda BiH
Zgrada Tužilaštva i Suda BiH

Tužilaštvo BiH saopštilo je 20. januara, kako postupajući tužilac u predmetu poznatom kao „Ikona“, intenzivno poduzima aktivnosti na prikupljanju dokaza i saslušanju svjedoka.

Ministarstvo vanjskih poslova Ukrajine za Radio Slobodna Evropa (RSE) potvrdilo je 15. januara, da je Ured glavnog tužitelja Ukrajine pokrenuo postupak u vezi “ilegalnog izvoza” ikone.

U izjavi se navodi kako je neosporna činjenica da ikona potiče sa teritorije Ukrajine.

Nasuprot tome, Milorad Dodik je u intervjuu agenciji Srna 14. januara, rekao kako iz Ukrajine nikada nije dobio odgovor da li traže ikonu, niti su dostavljeni bilo kakvi podaci u vezi sa njom.

Potom je ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković poručila u pisanoj izjavi 17. januara da Dodik bezuspješno pokušava skrenuti pažnju sa nezapamćenog diplomatskog skandala u vezi sa ikonom iz Luganska i po oprobanom receptu optužiti druge.

Ona se oglasila u danu kada je Dodik na konferenciji za medije izjavio da će vratiti ikonu Ukrajini, kada zvanični Kijev dokaže da je ona njeno vlasništvo. On je tom prilikom rekao i da su političari u Sarajevu pitanje ikone podigli na politički nivo.

Lavrov i Dodik, Istočno Sarajevo, 14. decembar 2020.
Lavrov i Dodik, Istočno Sarajevo, 14. decembar 2020.

Nakon što je ikona uručena ministru vanjskih poslova Rusije Sergeju Lavrovu, ambasada Ukrajine u BiH uputila je notu Ministarstvu vanjskih poslova BiH u kojoj su ih zamolili za "detaljne informacije o porijeklu ovog predmeta ukrajinske kulturne baštine".

Rusija je 23. decembra vratila Ambasadi BiH u Moskvi ikonu, nakon što je izražena sumnja da se radi o ukrajinskom nacionalnom blagu.

Ikonu je iz Moskve nazad do kabineta Milorada Dodika donio ambasador BiH u Rusiji Željko Samardžija.

Iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH kazali su da nije prijavljen ni izvoz ni uvoz ikone, te da se diplomatska pošta ne pregledava osim u izuzetnim situacijama, uz prisustvo diplomatskog kora.

Nepoznato je kako je ambasador unio ikonu u BiH – kao ličnu prtljagu ili diplomatsku poštu.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG