Linkovi

Prve vakcine iz COVAX programa dodijeljene Gani


Prve vakcine iz programa COVAX, namijenjenog najsiromašnijim zemljama, stigle su u Ganu. Avion sa 600 hiljada doza vakcine Astra Zeneca sletio je na aerodrom u Akri, saopštile su UN i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Prve vakcine isporučene su skoro osam mjeseci od osnivanja programa COVAX, koji predviđa da bogate zemlje ulože novac i obezbjede vakcine protiv koronavirusa najsiromašnijim zemljama.

U Gani će vakcinu prvo primiti zdravstveni radnici.

"Ovo je istorijski trenutak, dopremanje vakcina u Ganu je od izuzetne važnosti kako bi se okončala pandemija", saopštili su predstavnici UN i WHO u Gani.

U toj zemlji je zaraženo 80.700 ljudi, a registrovano je 580 smrtnih slučajeva.

Planirano je da se iz programa COVAX distribuira dvije milijarde vakcina tokom 2021. godine, a tu je uključeno i 1,8 milijardi vakcina najsiromašnijim zemljama koje za to ništa ne bi platile, a imunizovale bi 20 odsto populacije. To, ipak, nije dovoljno za kolektivni imunitet.

Afrička unija pokušava da pomogne svojim članicama da imunizuju veći broj ljudi, pa su već kupljene količine Astra Zeneca, Pfixer i Johnson & Johnson vakcina.

Kina je donirala svoju Sinopfarm vakcinu Zimbabveu i Ekvatorijalnoj Gvineji, dok je Rusija ponudila 300 miliona doza Sputnik V vakcine Afričkoj uniji.

Ipak, mnoge zemlje se oslanjaju samo na COVAX program.

Direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus​ upozorio je da je ravnomjerna distribucija vakcina u opasnosti i pozvao bogate zemlje da obezbjede vakcine siromašnima kroz COVAX.

"Do sada je širom svijeta dato 210 miliona vakcina, ali polovina te količine je u samo dvije zemlje. Više od 200 zemalja nije dobilo nijednu vakcinu", rekao je direktor WHO.

Predstavnici COVAX programa saopštili su da je isplanirana isporuka 330 miliona vakcina u 145 zemalja, uključujući i Sjevernu Arfiku.

Broj registrovanih smrtnih slučajeva u Africi je premašio 100 hiljada, a bolnice su prepune.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG