Linkovi

Sastanak kompanije Pfizer sa BiH vlastima odgođen za narednu sedmicu


Sastanak predstavnika farmaceutske kompanije Pfizer i zvaničnika Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine (MCP BiH) na kojem se u petak, 26. februara, 2021. godine trebalo razgovarati o novim uslovima isporuke vakcina protiv korona virusa, odgođen je za narednu sedmicu, potvrđeno je iz MCP za Radio Slobodna Evropa (RSE).

„Tačan datum novog sastanka nam još nije poznat,“ izjavio je Dušan Kojić, pomoćnik ministra civilnih poslova BiH u sektoru za zdravstvo.
BiH je dobila nove uslove za isporuku vakcina kroz COVAX mehanizam. Od ove države traži se da direktno pregovara sa Pfizerom, američkom kompanijom, uključenom u COVAX mehanizam.

COVAX mehanizam su oformile Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), Globalna alijansa za vakcine (GAVI) i Koalicija za inovacije, pripravnosti na epidemiju (CEPI).

Cilj mehanizma je osigurati ravnopravnu raspodjelu vakcina protiv korona virusa širom svijeta, a BiH je ugovor potpisala u septembru 2020. za nabavku 153.600 doza cjepiva AstraZeneca i 23.000 doza cjepiva Pfizer-BioNtech.

Za tu namjenu je BiH platila više od 10.5 miliona dolara.

Zbog kašnjenja vakcina iz zvaničnog Sarajeva su upozorili da bi u slučaju izostanka najavljenih isporuka, BiH mogla i na sudu zatražiti pravdu.

Kako BiH nema državno ministarstvo zdravstva, za realizaciju ugovora je zaduženo MCP, odnosno Sektor za zdravstvo pri ovom ministarstvu.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG