Linkovi

Biden za ABC: Samo bi me Bog natjerao da se povučem


Predsjednik Joe Biden u intervjuu Georgeu Stefanopulosu na televiziji ABC, emitovanom 5. jula 2024. (Foto: video grab)
Predsjednik Joe Biden u intervjuu Georgeu Stefanopulosu na televiziji ABC, emitovanom 5. jula 2024. (Foto: video grab)

Američki predsjednik Joe Biden izjavio je u petak da mu nije potreban kognitivni test da bi se ustanovilo opadanje mentalnih sposobnosti, i odbacio je pozive pojedinih demokrata da se povuče iz trke i dozvoli energičnijem i mlađem kandidatu da se bori protiv republikanca Donalda Trumpa.

Prkosni Biden, koji pokušava da smiri političku krizu koja je nastala poslije njegovog problematičnog nastupa na prvoj predsjedničkoj debati, iskoristio je intervju od 22 minuta za televiziju ABC da ponovi da je imao loše veče na debati, ali je ipak pravi kandidat da pobijedi Donalda Trumpa u novembru. Televizija je istakla da emituje intervju u cjelini, bez montaže.

Odgovarajući na uporna pitanja novinara Džordža Stefanopulosa, Biden je odbacio ankete koje pokazuju da zaostaje za Trumpom i rekao da bolje stoji u drugim anketama.

Na pitanje da li je bio podvrgnut specifičnom kognitivnom testu koji je dio neurološkog pregleda, 81. godišnji Biden je rekao da nije, i da "niko nije rekao da je to potrebno."

Na posljednjem sistematskom pregledu 28. februara, ljekari su procijenili da je sposoban da obavlja predsjedničku dužnost, ali Biden često pravi lapsuse. Neki specijalisti za starenje kažu da bi trebalo da obavi test kognitivnih funkcija.

Biden je odbacio pitanja o testu, navodeći da su teški zadaci posla u Bijeloj kući - dovoljni.

"Imam kognitivni test svakog dana. Svakog dana, sve što radim je test", izjavio je.

U prvoj debati poslije debate, Biden je rekao da je najbolji kandidat da se bori protiv Trumpa i da bi samo "Svemogući Bog" mogao da ga natjera da se povuče iz trke.

Biden je izjavio da je razlog za njegov povremeneo nepovezani govor na debati bila "jaka prehlada" i iscrpljenost poslije dva putovanja u Evropu.

"Nema naznaka nekog ozbiljnog stanja. Bio sam iscrpljen. Nisam slušao svoj instinkt u smislu pripreme i imao sam loše veče", rekao je Biden.

"Osjećao sam se užasno", rekao je Biden novinaru Džordžu Stefanopulosu, glasom koji i dalje zvuči promuklo. "Pitao sam ljekare da li su uradili test na kovid jer su pokušavali da shvate šta se dešava. Testirali su da vide da nemam neku infekciju, virus. Nisam imao. Samo sam imao jaku prehladu".

Predsjednik je na mitingu u Viskonsinu u petak ponovio više puta izrečeno: da se neće povući.

"Prošle nedelje smo imali malu debatu. Ne mogu da kažem da je to bio moj najbolji nastup. Ali, od tada su krenule brojne spekulacije: Šta će Joe da uradi, da li ostaje u trci? Moj odgovor je sljedeći: Ostajem i pobijediću ponovo", rekao je Biden.

Na X-u je napisao da je on "predsjednički kandidat Demokratske stranke".

"Želim da budem jasan: Ja sam aktuelni predsjednik SAD. Kandidat sam Demokratske stranke. Ostajem u trci".

Biden u petak dati i intervju za televiziju ABC - što je dio plana da pokaže Amerikancima da i dalje ima snagu da pobijedi Donalda Trumpa na izborima 5. novembra.

Predsjednik insistira na tome da njegovo zdravlje nije oslabilo. Trenutno je pod ogromnim pritiskom da odstupi iz trke i otvori put 59-godišnjoj potpredsjednici Kamali Harris.

Neki donatori Bidenove kampanje glasno izražavaju nezadovoljstvo, stopiraju davanje novca i gledaju ko su druge demokratske alternative.

Čak i neki od Bidenovih najbližih saradnika, kao što je bivša predsjedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi, doveli su u pitanje njegovo zdravstveno stanje.

Neke ankete pokazale su da je Trump u vođstvu nad demokratskim kandidatom od debate, a anketa Reutersa i Ipsosa pokazala je da jedan od troje demokrata želi da Biden izađe iz trke.

Bijela kuća je saopštila da je Biden imao loš nastup u debati zbog prehlade, dok je predsjednik rekao da je bio umoran zbog čestih putovanja i promjene vremenskih zona.

Tokom intervjua za ABC predsjednik nije imao prompter da čita odgovore na pitanja sa njega, kao što to čini u zvaničnim obraćanjima.

Tokom proslave Dana nezavisnosti u Bijeloj kući u četvrtak uveče, Biden je na dovikivanje nekoga od posjetilaca da "nastavi borbu", odgovorio "da ne ide nikud".

Kamala Harris se pominje kao jak kandidat za preuzimanje Bidenovog mjesta ako on ispadne iz trke za predsjednika, kažu izvori, iako Bidenovi saveznici vjeruju da on na kraju može da ubijedi birače i donatore da ostane kandidat.

Trumpova kampanja i njegovi saradnici počeli su političke napade na Kamalu Harris, i pokušavaju da je preventivno diskredituju u slučaju da ona bude demokratski kandidat.

Bidenova kampanja ne pokazuje da usporava, iako je Trump sada u prednosti kada je riječ o skupljanju novca od donacija.

Kampanja predsjednika je objavila da će potrošiti 50 miliona dolara samo za medijske akcije u julu, uključujući "strateške investicije u vezi sa ključnim događajima koji privlače veliku i politički raznoliku publiku".

Trump, koji je u debati izrekao brojne netačne tvrdnje, u video snimku lažno tvrdi da je Bidena istjerao iz trke za predsednika. U istom snimku je iznio i uvredljive komentare na račun Kamale Harris.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG