Linkovi

Biden pokušava da spasi svoju predsjedničku kandidaturu


Predsjednik Joe Biden, arhivska fotografija (AP Photo/Alex Brandon)
Predsjednik Joe Biden, arhivska fotografija (AP Photo/Alex Brandon)

Predsjednik Joe Biden pokušava da spasi svoju predsjedničku kandidaturu koja je u opasnosti, i da objasni svima da su ulozi na izborima veći od njegovih ličnih političkih ambicija, i da se tiču i demokratije i ekonomije.

Utisak je da Biden ima još samo nekoliko dana da ubijedi demokrate da je sposoban za još jedan predsjednički mandat, poslije katastrofalnog nastupa u debati prošle nedelje protiv republikanca Donalda Trumpa.

U intervjuu radio stanici u Viskonsinu, Biden je rekao da su "ulozi veoma visoki".

"Znam da to znate. Demokratija, ekonomske slobode, sve je to u opasnosti...Funkcija predsjednika je najmoćnija funkcija na svijetu i treba nam neko mudar i sa karakterom", poručio je Biden.

Ovaj intervju je dio medijske taktike Bidenovog tima da ga što više izlože u medijima, u trenutku koji je od odsudne važnosti, kako kažu predsjednik i njegovi saradnici, za njegovu kandidaturu. Neki donatori se povlače ili najavljuju povlačenje iz kampanje, rekao je za AP izvor upućen u situaciju.

Poslije proslave Dana nezavisnosti u Bijeloj kući, Biden će u petak biti na mitingu u Viskonsinu, gde će dati i televizijski intervju Džordžu Stefanopulosu sa ABC-a, koji će se emitovati u prime timeu.

Predsjednik SAD će u nedelju u Filadelfiji održati konferenciju za novinare povodom NATO samita koji počinje naredne nedelje u Washingtonu.

Međutim, pitanje je šta će biti sa kampanjom ako se Biden ne pokaže dobro u intervjuu za ABC. Razgovori koji su se vodili maltene šapatom, o tome ko bi mogao da zamijeni Bidena, sada su sve glasniji.

Biden za sada kaže da nije spreman da se povuče i to je prenio na sastanku sa demokratskim guvernerima, bliskim saradnicima i zaposlenima u izborom štabu.

Vremena za potencijalnu promjenu nema mnogo. Konvencija Demokratske stranke biće održana 19. avgusta i na njoj bi trebalo da se izabere formalni kandidat.

"Ponosan sam što se kandidujem za reizbor kao predsjednik koji je ispunio svoja obećanja. Imao sam lošu noć. Uprskao sam. Ali 90 minuta na toj sceni ne mogu da izbrišu sve što sam uradio za tri i po godine", rekao je u intervjuu za radio WURD iz Filadelfije.

U privatnim razgovorima Biden se fokusirao na to kako da obrne putanju svoje kampanje koja je krenula nizbrdo poslije debate, i naglasio kritičnost predsjedničkih izbora. Tokom jednog razgovora, kada je upitan šta će da radi ako ne uspije da preokrene tok svoje kampanje, Biden je rekao da će staviti zemlju na prvo mjesto, rekao je izvor koji je razgovarao direktno sa predsjednikom.

Biden se u srijedu sastao sa demokratskim guvernerima u Bijeloj kući. Neki od njih su poslije rekli da je razgovor bio otvoren, i da će poslije svega stajati uz Bidena.

Tokom tog sastanka, Biden je rekao liderima da ga je poslije debate pregledao doktor, rekli su za AP anonimni izvori. Nekoliko sati prije toga, međutim, portparolka Bijele kuće Karin Žan Pjer je rekla da predsjednik nije bio na ljekarskom pregledu.

Bijela kuća je Bidenov loš performans i promukao glas objasnila prehladom. Predsjednik je dodao da je bio umoran i od promjene vremenskih zona, jer je 12 dana prije debate intenzivno putovao po inostranstvu.

Bidenovi saradnici odbacili su pozive da objave malo više informacija o zdravlju predsjednika. Nakon sistematskog pregleda u februaru, ljekari su rekli da je sposoban da bude na dužnosti predsjednika.

Dvoje demokrata iz Kongresa je javno pozvalo Bidena da istupi iz trke, dok drugi čekaju da vide kako se razvija situacija, kakvi su rezultati anketa i kakav će biti Biden u intervjuu za ABC, rekle su pojedine demokrate za AP.

Neki kažu da je potpredsjednica Kamala Harris favoritkinja da zamijeni Bidena, dok alternative ostaju i guverner Kalifornije Gavin Newsom i guvernerka Mičigena Gretchen Withmer.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG