Linkovi

Istraživanja poslije debate - da li je Biden izgubio podršku birača?


Predsjednik SAD Joe Biden tokom predsjedničke debate, 27. jun 2024. (Foto: AFP/Andrew Caballero-Reynolds)
Predsjednik SAD Joe Biden tokom predsjedničke debate, 27. jun 2024. (Foto: AFP/Andrew Caballero-Reynolds)

Poslije problematičnog nastupa aktuelnog predsjednika Joe Bidena u debati, koji je izazvao paniku u Demokratskoj stranci i pokrenuo razgovore o tome da li Biden uopšte treba da bude kandidat, istraživanja javnog mnijenja pokazuju različite stavove birača.

Prema nekim anketama, Biden nije izgubio podršku u odnosu na republikanca Donalda Trumpa, uprkos lošem nastupu u debati.

Anketa Reutersa i Ipsosa pokazuje da su u ovom trenutku Biden i Trump skoro izjednačeni u trci za Bijelu kuću u novembru, prenosi Reuters.

Obojica su imala oko 40 odsto podrške među registrovanim glasačima, pokazala je anketa sprovedena nekoliko dana poslije debate. Prethodno istraživanje Reutersa od 11-12. juna pokazalo je da Trump imao vođstvo od 2 odsto, odnosno 41 odsto podrške u odnosu na Bidenovih 39 odsto.

Sa druge strane, Reutersova i Ipsosva anketa pokazuju da jedan od troje demokrata smatra da Biden treba da odustane od kandidature - što on za sada odbija da uradi.

Istražvanje koje je sproveo CNN pokazuje da je Donald Trump 6 odsto u prednosti u odnosu na Bidena i da ima 49 odsto podrške u ovom trenutku. Prema toj anketi, potpredsjednica SAD Kamala Harris trenutno bolje kotira od Bidena sa 45 odsto podrške birača.

Anketa CBS News pokazuje da je Trymp poslije debate stekao prednost na nacionalnom nivou, ali i u državama koje mogu da odluče predsjedničke izbore. Rezultati ove ankete pokazuju da je Trump 3 odsto u prednosti u odnosu na Bidena u odlučujućim državama - 51 prema 48 odsto, a 2 odsto na nacionalnom nivou - 50 prema 48.

Portal 538 koji svakodnevno prati rejtinge kandidata, sada pokazuje da je Trump stekao oko 2 odsto prednosti u odnosu na Bidena i trenutno ima 41 odsto podrške. Na grafikonu na tom portalu može se vidjeti da je Trumpov rejting polako rastao u danima poslije debate, a trka među dvojicom kandidata je inače veoma tijesna.

Pojedini demokratski zvaničnici javno su pozvali Bidena da odustane od kandidature, dok drugi preispituju da li je on najbolji kandidat.

Biden je u utorak, na mitingu u Virdžiniji, priznao da mu nastup na debati nije bio najbolji, ali je za to okrivio neispavanost i rekao da je njegova kampanja prikupila 38 miliona dolara od sučeljavanja.

"Činjenica je da nisam bio veoma pametan. Odlučio sam da putujem širom sveta nekoliko puta, da prolazim kroz 100 vremenskih zona prije debate. Nisam slušao svoje savjetnike i vratio sam se i gotovo zaspao na podijumu. To nije izgovor, ali jeste objašnjenje", rekao je Biden od kojeg i zavisi odluka da li će se povući ili će ostati u trci.

Sa druge strane, Donald Trump, za koga je utvrđeno da je tokom debate iznosio mnoge neistinite tvrdnje, nije zbog toga pretrpio pad rejtinga.

U međuvremenu je i Vrhovni sud donio presudu o predsjedničkom imunitetu, koja se tumači da ide na ruku Trumpu, jer onemogućava da suđenje za nerede 6. januara počne prije izbora. Zbog te presude, odloženo je i izricanje kazne Trumpu koji je osuđen za krivično djelo u slučaju isplate novca porno glumici. Prema ranijem istraživanju AP-a i Centra za istraživanje javnog mnijenja NORC, polovina odraslih Amerikanaca podržala je tu presudu.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG