Linkovi

Demokrate javno izražavaju zabrinutost zbog Bidenove kampanje


Američki predsjednik Joe Biden prisustvuje prvoj predsjedničkoj debati koju vodi CNN u Atlanti, Džordžija, SAD, 27. juna 2024.
Američki predsjednik Joe Biden prisustvuje prvoj predsjedničkoj debati koju vodi CNN u Atlanti, Džordžija, SAD, 27. juna 2024.

Nekolicina američkih demokratskih zvaničnika javno izražava zabrinutost oko toga da li je predsjednik Joe Biden, nakon posrnulog prošlosedmičnog nastupa u debati protiv bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, fizički sposoban za još jednu kandidaturu za predsjedničku poziciju uoči izbora 5. novembra.

Lloyd Doggett, poslanik u Zastupničkom domu iz Teksasa sa 15 mandata, postao je u utorak prvi demokratski zvaničnik koji je pozvao Bidena da se povuče, rekavši da bi Biden trebao "donijeti bolnu i tešku odluku o povlačenju".

Doggett je rekao da njegova "odluka da ove jake rezerve javno objavi nije učinjena olako niti na bilo koji način umanjuje moje poštovanje prema svemu što je predsjednik Biden postigao".

Ali Doggett je naveo Bidenov slab nastup u debati kada je ponekad izgubio tok misli i njegov neuspeh da "efikasno odbrani svoja mnoga dostignuća".

Biden je, govoreći u utorak na predizbornom događaju u Virdžiniji, ukazao na nedostatak sna i raspored putovanja koji je u sedmicama prije debate uključivao obilježavanje Dana D u Francuskoj, samit G-7 u Italiji i više događaja u kampanji u Sjedinjene Države.

Činjenica je da, znate, nisam bio baš pametan. Odlučio sam da proputujem svijet nekoliko puta, prolazeći kroz oko 100 vremenskih zona ... prije ... debate. Nisam poslušao moje osoblje i vratio se i zamalo zaspao na bini", rekao je. "To nije izgovor, ali je objašnjenje."

Visoki demokratski lideri, međutim, izražavaju podršku Bidenu nakon nedavne debate i govore da bi trebalo da se čvrsto suprotstavi rastućoj ljutnji među svojim stranačkim kolegama.

Kandidat demokrata za predsjednika SAD-a Joe Biden i republikanski predsjednički kandidat i bivši američki predsjednik Donald Trump okreću pogled jedan od drugog tokom svoje debate u Atlanti, Džordžija, SAD, 27. juna 2024. REUTERS/Brian Snyder
Kandidat demokrata za predsjednika SAD-a Joe Biden i republikanski predsjednički kandidat i bivši američki predsjednik Donald Trump okreću pogled jedan od drugog tokom svoje debate u Atlanti, Džordžija, SAD, 27. juna 2024. REUTERS/Brian Snyder

Senator Chuck Schumer iz New Yorka, lider većine u Senatu, rekao je da vjeruje da je 81-godišnji predsjednik sposoban za tu funkciju.

"Ja sam sa Joeom Bidenom", rekao je, ponavljajući komentare drugih najviših stranačkih zvaničnika.

ABC News, koji objedinjuje anketne podatke, demografske i ekonomske informacije kako bi napravio svoje izborne prognoze, rekao je da je Biden donekle pao u nacionalnim anketama od debate, ali je ipak zaključio: "Četiri mjeseca nakon dana izbora, predsjednički izbori 2024. su izjednačeni."

Nema naznaka da Biden aktivno razmišlja o odustajanju od revanša s Trumpom 2020., što je prvi put da su se dva glavna stranačka predsjednička kandidata suočila na uzastopnim izborima od 1956. godine.

Ipak, Bijela kuća djeluje kako bi ublažila zabrinutost oko Bidenove kandidature. On je zakazao sastanak, uglavnom virtuelno, za srijedu sa svim guvernerima demokratskih država kako bi ih uvjerio da je fizički i psihički sposoban za intenzivan četveromjesečni napor do dana izbora i da može ponovo pobijediti Trumpa.

Senator Sheldon Whitehouse sa Rhode Islanda rekao je lokalnoj televizijskoj stanici u sjeveroistočnoj državi da je bio "užasnut" Bidenovim nastupom u debati i zatražio od Bijele kuće uvjeravanja o Bidenovom stanju.

Peter Welch, demokratski senator iz Vermonta, rekao je da je Bidenova kampanja usvojila "prezirni stav prema ljudima koji postavljaju pitanja za diskusiju".

Bivša predsjednica Predstavničkog doma Nancy Pelosi priznala je u intervjuu za MSNBC da čuje "pomiješane" komentare demokratskih donatora o tome da li je Biden sposoban još jednom da se kandiduje za predsjednika.

Sa svoje strane, Biden je priznao da je imao loš učinak protiv Trumpa tokom 90-minutnog sučeljavanja na nacionalnoj televiziji, prve od dvije zakazane debate, dok je druga zakazana za 10. septembar.

Ali dan nakon debate, djelovao je energično na političkom skupu u srednjoatlantskoj državi Sjeverna Karolina, iako je priznao: "Znam da nisam mlad čovjek. Ne hodam tako lako kao što sam ranije Ne govorim tako glatko kao nekada, ali znam ono što znam: znam kako da kažem istinu".

Biden je dodao da se ne bi kandidovao za drugi mandat ako ne vjeruje "svim srcem i dušom da to mogu učiniti".

XS
SM
MD
LG