Linkovi

Inflacija u maju 8,6 posto- novi rekord u 40 godina


Benzinska pumpa u Los Angelesu u Californiji, 8. mart 2022.
Benzinska pumpa u Los Angelesu u Californiji, 8. mart 2022.

Cijene benzina, hrane i većine drugih dobara i usluga skočila je u maju, što znači da je inflacija dostigla novi rekord u periodu od 40 godina, a američka domaćinstva ne mogu da dobiju predah od rastućih životnih troškova.

Maloprodajne cijene su prošlog mjeseca skočile 8,6% u odnosu na isti period prošle godine, brže od aprilskog rasta od 8,3%, saopštio je Sekretarijat za rad. Novi podaci o inflaciji, koja je najveća na godišnjem nivou od decembra 1981, pojačaće pritisak na Federalne rezerve da nastavljaju da agresivno podižu kamatne stope.

Od aprila do maja, cijene su porasle za 1%, što je mnogo više od povećanja od 0,3% od marta do aprila. Iza tog rasta stoje mnogo više cijene hrane, goriva, stanarine, karata za avion i novih i polovnih automobila.

Povećanje cijena u različitim sektorima je takođe povećalo takozvanu baznu inflaciju, koja ne uzima u obzir promjenjive cijene hrane i energenata. U maju, bazne cijene su oštro porasle za 0,6%, drugi mjesec za redom, i sada su 6% veće u odnosu na prije godinu dana.

Zbog velike inflacije, američke porodice moraju da mnogo više izdvajaju za hranu, gorivo i stanarinu, što im smanjuje mogućnosti za druge kupovine - od odlaska kod frizera do kupovine elektronike. Porodice sa nižim primanjima, crnačke porodice i Latinoamerikanci su posebno pogođeni jer najveći dio svojih primanja sada troše na osnovne potrepštine.

Proteklih nedjelja pojavili su se neki dokazi da se inflacija ipak usporava, posebno za dugotrajnu roba koja je prošle godine bila obuhvaćena zastojima u lancu snabdijevanja. Ali taj trend kao da se opet promijenio u maju, gdje je cijena polovnih automobila porasla 1,8%, nakon što je bila u padu tri mjeseca zaredom.

Cijene novih automobila su također porasle što je posljedica nestašice poluprovodnika. Cijene odjeće su također porasle, nakon što su opale u aprilu.

U svjetlu današnjih podataka o inflaciji, skoro je izvjesno da će američka Centralna banka sprovesti najbržu seriju podizanja kamatnih stopa u tri decenije. Cilj je da se time smanje potrošnja i rast dovoljno da bi se obuzdala inflacija a da ekonomija ne sklizne u recesiju. Za Centralnu banku, to je hod po tankoj žici.

Ankete pokazuju da Amerikanci smatraju da je visoka inflacija najveći problem zemlje, a većina ne odobrava način na koji predsjednik Joe Biden vodi ekonomiju. Republikanci u Kongresu neprestano kritikuju demokrate zbog tog problema uoči novembarskih izbora.

Inflacija je ostala visoka iako su se izvori rasta cijena promenili. Snažna potražnja Amerikanaca za različitom robom u vrijeme dok su mjesecima sjedili kod kuće zbog Covida dovela je do nestašica i problema u lancu snabdijevanja, poslije čega su skočile cijene automobila, namještaja i kućnih aparata.

Sada, dok Amerikanci nastavljaju da troše na usluge, uključujući putovanja, zabavu i izlaske u restorane, cijena avio karata, hotelskih soba i obroka u restoranima je drastično porasla.

Ruska invazija na Ukrajinu je dodatno ubrzala rast cijena benzina i prirodnog gasa. A od kada je Kina olabavila pandemijske restrikcije i ukinula karantin u Šangaju i drugim gradovima, više njenih građana vozi, što je dodatno doprinijelo rastu cijena benzina.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG