Linkovi

Biden pokreće ekonomske i zdravstvene inicijative na Samitu Amerika


Predsjednik SAD Joe Biden, u pratnji prve dame Jill Biden, maše prisutnim liderima država nakon što je stigao na Samit Amerika, u Los Angelesu, California, 8. juna 2022.
Predsjednik SAD Joe Biden, u pratnji prve dame Jill Biden, maše prisutnim liderima država nakon što je stigao na Samit Amerika, u Los Angelesu, California, 8. juna 2022.

Predsjednik Sjedinjenih Država Joe Biden boravi u Los Angelesu gdje cje biti domaćin devetog Samita Amerika, okupljanja lidera zemalja Sjeverne, Južne i Centralne Amerike i Kariba.

"Naš region je veliki i raznolik. Ne slažemo se uvijek oko svega, ali zato što smo demokratije, rješavamo naše nesuglasice uz međusobno poštovanje i dijalog", rekao je Biden tokom inauguracione ceremonije samita.

Samit je zasjenjen odlukom lidera Bolivije, Gvatemale, Hondurasa i Meksika da ne prisustvuju nakon što su SAD isključile Kubu, Nikaragvu i Venecuelu jer nisu ispunile zahtjeve Međuameričke demokratske povelje iz 2001. koja propisuje demokratiju kao osnovnu vrijednost skupa. Predsjednik Urugvaja takođe preskače skup nakon što je bio pozitivan na Kovid 19.

Biden je pokrenuo ono što Bijela kuća najavljuje kao Američko partnerstvo za ekonomski prosperitet kako bi promovisao "pravedan oporavak" od pandemije, kao i više od 300 miliona dolara pomoći za regulisanje nesigurnosti u snabdijevanju hranom u regionu koji se otežava zbog ekonomskih uticaja Kovida 19 i rata u Ukrajini.

Biden je rekao da je njegova regionalna vizija "zasnovana na istim osnovnim vrijednostima" kao i ekonomski oporavak i konkurentnost SAD.

"Američko partnerstvo će pomoći ekonomijama da rastu odozdo prema gore i od sredine, a ne odozgo nadole", rekao je on. "Ekonomija sipanja ne funkcioniše".

 Biden Launches Economic, Health Initiatives at Summit of Americas
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:44 0:00

Visoka zvaničnica administracije rekla je novinarima u srijedu da se administracija nada da će predstaviti okvir, a zatim o njemu razgovarati sa partnerima u naredna "dva do tri mjeseca, sa ciljem da zaista pokrene početak formalnih pregovora".

Plan neće uključivati nove trgovinske sporazume, a zvaničnica administracije nije dala procjenu koliko bi novca Washington mogao da posveti tim naporima.

Ona je rekla da okvir počiva na pet stubova: jačanje lanaca snabdijevanja i "pomaganje našoj hemisferi da smanji preveliku zavisnost i koncentraciju na određene zemlje", podsticanje i podstrekivanje investicija Interameričke razvojne banke, najvećeg izvora finansiranja razvoja za Latinsku Ameriku i Karibe; podsticanje ulaganja u oblasti javnog sektora kao što su obrazovanje, zdravstvo, prava i briga o djeci; promovisanje poslova čiste energije i inicijativa za smanjenje ugljičnog otiska i konačno, promovisanje održive i inkluzivne trgovine.

Za razliku od Indo-pacifičkog ekonomskog okvira (IPEF), "ekonomske vizije" za suprotstavljanje kineskom uticaju koju je Biden lansirao u Tokiju u maju sa 13 zemalja u sastavu, Američko partnerstvo za ekonomski prosperitet još uvijek nema nikakvog učešća u njemu. Nijedan okvir ne uključuje odredbe poput smanjenja carina i drugih alata za pristup tržištu koje Washington tradicionalno koristi da podstakne partnere.

U svom obraćanju tokom inauguracione ceremonije samita, Biden nije uporedio svoju ekonomsku viziju regiona sa vizijom Pekinga, koji je najveći trgovinski partner za mnoge zemlje u hemisferi.

Mnoge latinoameričke zemlje već imaju sporazume o slobodnoj trgovini sa Washingtonom – uključujući Čile, Kolumbiju, Kostariku, Dominikansku Republiku, Salvador, Gvatemalu, Honduras, Meksiko, Nikaragvu, Panamu i Peru.

Drugi, uključujujući Argentinu, Brazil, Ekvador, Paragvaj, Urugvaj i nekoliko karipskih zemalja, potpisali su manje sveobuhvatne okvirne sporazume o trgovini i investicijama sa SAD koji olakšavaju dijaloge o pitanjima trgovine i ulaganja kao što su zaštita rada, životne sredine i intelektualne svojine.

Vice President Kamala Harris speaks at the CEO summit during the Summit of the Americas in Los Angeles, June 8, 2022.
Vice President Kamala Harris speaks at the CEO summit during the Summit of the Americas in Los Angeles, June 8, 2022.

Pošto protekcionistički sentiment iz Trumpove ere i dalje raste, administracija i demokrate u Kongresu izgledaju bez entuzijazma po pitanju političke cijene otvaranja pristupa američkom tržištu. Ipak, sa fokusom na zelene investicije i ekonomsku digitalizaciju, postoji "ogroman potencijal" za izgradnju ekonomskih veza između Sjedinjenih Država i regiona, rekao je Pi Mičel Mekinli, bivši američki ambasador u Peruu, Kolumbiji i Brazilu.

"Ali mora da uključuje neke teške inicijative i vjerujem da mora da uključuje značajnu posvećenost resursima", rekao je on za Glas Amerike.

Potpredsjednica Kamala Harris bila je u ponedeljak domaćin okruglog stola sa poslovnim rukovodiocima kao deo njenog nastojanja da investira u zemlje sjevernog trougla - Gvatemalu, Honduras i Salvador - kako bi pomogla u zaustavljanju osnovnih uzroka migracije. Bijela kuća je saopštila da je inicijativa koju je Harris pokrenula u maju 2021. donijela više od 3,2 milijarde dolara investicija u regionu od 40 kompanija i organizacija.

Students Challenge US Secretary of State on Press Freedom Support
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:43 0:00

Druge inicijative za migracije, uključujući regionalni pakt za pomoć zajednicama koje primaju migrante, biće u fokusu samita kasnije tokom nedelje.

Inicijative u oblasti zdravstva

Biden i lideri treba da usvoje "Akcioni plan o zdravlju i otpornosti u Americi" za koji administracija kaže da će pomoći zemljama da se pripreme za buduće prijetnje pandemije.

Administracija je u srijedu najavila "Američki zdravstveni korpus", novu inicijativu koja ima za cilj unaprijeđenje vještina 500.000 zdravstvenih radnika širom regiona.

SAD će doprinijeti nekim od 100 miliona dolara troškova programa obuke i nastojati da prikupe sredstva za ostatak, uključujući i preko Panameričke zdravstvene organizacije.

Administracija je donirala više od 65 miliona doza vakcine protiv Kovida 19 regionu i 94 miliona dolara pomoći za davanje tih vakcina u rame. Zahtjev administracije za pet milijardi dolara za finansiranje globalne borbe protiv pandemije, međutim, zaglavljen je u Kongresu mjesecima, uglavnom zbog republikanskih zakonodavaca koji kažu da ga neće usvojiti osim ako administracija ne vrati Paragraf 42. Naredba iz Trumpove ere dozvoljava vlastima na meksičkoj granici da odbiju migrante tokom vanredne situacije pandemije.

Na zapadnoj hemisferi bilo je više od 2,7 miliona smrtnih slučajeva povezanih sa Kovidom 19, što je otprilike 40 odsto ukupnog broja u svijetu.

Generalni sekretar Organizacije američkih država, Luis Almagro (desno) govori sedeći pored državnog sekretara SAD Entonija Blinkena tokom ministarskog sastanka Samita Amerike, u Los Anđelesu, 8. juna 2022.
Generalni sekretar Organizacije američkih država, Luis Almagro (desno) govori sedeći pored državnog sekretara SAD Entonija Blinkena tokom ministarskog sastanka Samita Amerike, u Los Anđelesu, 8. juna 2022.

Ovo je drugi put da su SAD domaćin samita. Bivši predsjednik Bill Clinton sazvao je prvi Samit Amerike u Miamiju 1994. da bi promovisao ekonomski rast zasnovan na zajedničkim demokratskim vrijednostima i obećanju povećanja trgovine i trgovine. Bivši predsjednik Donald Trump nije prisustvovao posljednjem samitu u Limi u Peruu 2018.

XS
SM
MD
LG