Linkovi

Prvi put u posljednje dvije godine američka domaćinstva siromašnija


Novčanica od 20 dolara (Foto: AP/Keith Srakocic)
Novčanica od 20 dolara (Foto: AP/Keith Srakocic)

Bogatstvo američkih domaćinstava smanjilo je prvi put u dvije godine, saopštila je američka Centralna banka (Federalne rezerve - Fed), dok se američka ekonomija i dalje suočava sa turbulencijama.

Fed je za to okrivio pad na berzama, za koji je naveo da je zasjenio manji porast vrijednosti kuća. Vrijednost dionica je pala za 3 hiljade milijardi dolara u ovom kvartalu, dok je vrijednost nekretnina porasla za 1.700 milijardi dolara.

Ukupna vrijednost domaćinstava pala je sa 149.800 milijardi dolara na kraju 2021. na 149.300 milijardi, saopštio je Fed. To je bio prvi pad od početka pandemije Covida u prvom kvartalu 2020.

Fed je saoptio da je bogatstvo domaćinstava i dalje snažno, ali da nije jasno kako će na njih uticati porast inflacije.

Inflacija, koja je najviša u posljednjih 40 godina, nastavlja da smanjuje vrijednost akcija, što nagovještava da će bogatstvo domaćinstava nastaviti da opada.

Ukupni ekonomski rast će se također vjerovatno suočiti sa preprekama, jer Fed podiže kamatne stope da bi suočio sa inflacijom.

Američki BDP se smanjio za 1,5 odsto u prvom kvartalu 2022.

Neke informacije u ovom izveštaju dobijene su od Reutersa.
  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG