Linkovi

Svjetska banka upozorava na moguću globalnu recesiju zbog rata u Ukrajini


Russia Ukraine War Food Security
Russia Ukraine War Food Security

Predsjednik Svjetske banke David Malpass rekao je 25. maja da rat koji Rusija vodi u Ukrajini i njegov uticaj na cijene hrane i energenata, kao i dostupnost vještačkog đubriva, mogu da izazovu globalnu recesiju.

Malpass je rekao na događaju u organizaciji Američke trgovinske komore da je njemačka privreda, četvrta po veličini u svijetu, već značajno usporena uslijed poskupljenja energenata i da bi pad proizvodnje vještačkih đubriva mogao da pogorša situaciju u drugim dijelovima svijeta.

"Gledajući globalni bruto proizvod, teško je reći kako možemo da izbjegnemo recesiju", rekao je Malpass, ali nije izložio detaljniju prognozu.

On je rekao da se očekuje značajna kontrakcija ekonomija Ukrajine i Rusije, dok će Evropa, Kina i SAD doživjeti usporenje privrednog rasta.

Zemlje u razvoju su teže pogođene nedostatkom vještačkog đubriva, nedovoljnim zalihama hrane i nedovoljnim isporukama energenata.

"Sama ideja dvostrukog rasta cijena energenata dovoljna je da izazove recesiju", rekao je Malpass.

Svjetska banka je prošlog mjeseca već umanjila prognozirani globalni privredni rast na 3,2 posto sa 4,1 posto zbog vojne akcije Rusije u Ukrajini.

Malpass nije detaljnije govorio o tome kada bi globalna recesija mogla da počne, prenosi Reuters.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG