Linkovi

Biden i Putin govore danas o ruskoj invaziji na Ukrajinu


Biden stiže na vojni aerodrom u Poljskoj.
Biden stiže na vojni aerodrom u Poljskoj.

Ruska invazija na Ukrajinu, nekoliko dana do prve godišnjice, bit će tema dva istaknuta govora u utorak - ruski predsjednik Vladimir Putin obraća se u parlamentu svoje zemlje, a američki predsjednik Joe Biden obećava trajnu podršku SAD Ukrajini.

Biden bi trebao govoriti u Varšavi, glavnom gradu susjedne Poljske, dan nakon nenajavljene posjete Kijevu.

Bijela kuća je saopćila da će Biden naglasiti napore da se okupi svjetska podrška kako bi se podržao ukrajinski narod i posvećenost SAD-a da stanu iza Ukrajine „koliko god bude potrebno”.

„Godinu dana kasnije, Kijev stoji. I Ukrajina stoji. Demokratija stoji”, rekao je Biden u ponedjeljak dok je razgovarao s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim. „Amerikanci stoje uz vas i svijet je uz vas.”

Bajden je najavio novu pomoć od 500 miliona dolara i rekao da će ove sedmice biti uvedene nove američke sankcije Rusiji.

Putovanje u Ukrajinu bilo je obavijeno velom tajne, što je uključivalo Bidenov let iz Washingtona, zaustavljanje u američkoj vojnoj bazi u Njemačkoj, još jedan let za Poljsku i zatim 10-satno putovanje vozom do Kijeva.

Sve u svemu, Biden je bio u Kijevu oko pet sati, provodeći dio svog vremena u sastancima sa američkim zvaničnicima u američkoj ambasadi.

Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan rekao je kasnije da su SAD prije Bidenovog odlaska iz Washingtona upozorile Rusiju o planiranoj ukrajinskoj posjeti, „u svrhu dekonfliktnosti” kako bi se izbjegla mogućnost nenamjernog smrtonosnog susreta između dvije nuklearne sile.

Za razliku od nekih prethodnih predsjedničkih posjeta ratnim zonama u prošlim godinama, SAD ne kontroliraju zračni prostor iznad Ukrajine, iako su američki ratni avioni pratili posjetu Bidena s neba iznad Poljske.

Sullivan je Bidenovu posjetu Kijevu opisao kao historijsku, rekavši da je „bez presedana u modernim vremenima da predsjednik Sjedinjenih Država posjeti glavni grad zemlje u ratu u kojoj vojska Sjedinjenih Država ne kontrolira kritičnu infrastrukturu”.

Sullivan je rekao da je, uprkos potrebi da se prevaziđu logistička pitanja, „predsjednik Biden smatrao da je važno otići na ovo putovanje zbog kritične tačke u kojoj se nalazimo dok se približavamo prvoj godišnjici ruske invazije na Ukrajinu u punom obimu”.

Biden bi trebao da se sastane u utorak sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom i liderima grupe zemalja iz Bukureštanske devetke prije nego što u srijedu otputuje u Washington. Ovo su zemlje na najistočnijem NATO krilu.

XS
SM
MD
LG