Linkovi

Biden u Ukrajini: Amerikanci su uz vas i svijet je uz vas


Biden i Zelenski u Kijevu, 20. februar 2023.
Biden i Zelenski u Kijevu, 20. februar 2023.

Predsjednik Joe Biden u ponedjeljak je nenajavljeno posjetio Ukrajinu kako bi se sastao s predsjednikom Volodimirom Zelenskim, što je gesta solidarnosti koja dolazi nekoliko dana prije prve godišnjice ruske invazije na zemlju.

Govoreći zajedno s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim u Marinski palači u Kijevu, Biden je najavio 500 miliona dolara nove pomoći SAD-a, uključujući artiljerijsku municiju i protutenkovsko oružje.

Također je rekao da će ove sedmice biti nove američke sankcije Rusiji.

„Godinu dana kasnije, Kijev stoji. A Ukrajina stoji. Demokracija stoji”, rekao je Biden. „Amerikanci su uz vas i svijet je uz vas.”

Biden je govorio o okupljanju koalicije od više od 50 zemalja za pomoć ukrajinskoj vojsci i ujedinjenju vodećih ekonomija kako bi nametnuli „neviđene posljedice” ruskoj ekonomiji.

„Putin je smatrao da je Ukrajina slaba i da je Zapad podijeljen”, rekao je Biden. „Mislio je da nas može nadživjeti. Mislim da trenutno ne razmišlja o tome.”

Biden, Zelenski i njegova supruga Olena ispred Malinski palače, Kijev, 20. februar 2023.
Biden, Zelenski i njegova supruga Olena ispred Malinski palače, Kijev, 20. februar 2023.

Zelenski je zahvalio Bidenu što je došao u velikom trenutku za Ukrajinu i rekao da se raduje razgovoru o situaciji na bojnom polju s američkim liderom.

Zelenski objavio je na društvenim mrežama video sa snimcima Bidenove posjete.

„Ukrajina oseća podršku Sjedinjenih Država i lično predsjednika Joea Bidena u ovim teškim vremenima borbe”, stoji u poruci.


Sirene za vazdušne napade čule su se u Kijevu i drugdje u Ukrajini tokom posjete Bidena, uključujući i kada su on i Zelenski posjetili manastir u glavnom gradu.

Biden i Zelenski su također položili vijenac na spomen zid posvećen palim herojima iz sukoba.

Biden i Zelenski šetaju Kijevom, 20. februar 2023.
Biden i Zelenski šetaju Kijevom, 20. februar 2023.

Prema službenom rasporedu Bijele kuće, Biden nije trebao napustiti Washington do kasno u ponedjeljak, kada je trebao poći u posjetu Poljskoj.

Posjeta Ukrajini dolazi u ključnom trenutku u ratu, jer Biden nastoji zadržati saveznike ujedinjene u svojoj podršci Ukrajini jer se očekuje da će se rat intenzivirati s obje strane koje se pripremaju za proljetne ofanzive.

Zelenski vrši pritisak na saveznike da ubrzaju isporuku obećanih oružanih sistema i poziva Zapad da isporuči borbene avione Ukrajini – nešto što je Biden do sada odbijao učiniti.

Bidenova supruga Jill nenajavljeno je boravila u Ukrajini prošlog maja. Zelenski je prvi put, nakon ruske invazije, napustio Ukrajinu odlaskom u Sjedinjene Države.

Kako je Biden stigao u Kijev

Putovanje u Ukrajinu bilo je obavijeno velom tajne, što je uključivalo Bidenov let iz Washingtona, zaustavljanje u američkoj vojnoj bazi u Njemačkoj, još jedan let za Poljsku i zatim 10-satno putovanje vozom do Kijeva.

Sve u svemu, Biden je bio u Kijevu oko pet sati, provodeći dio svog vremena u sastancima sa američkim zvaničnicima u američkoj ambasadi.

Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan rekao je kasnije da su SAD prije Bidenovog odlaska iz Washingtona upozorile Moskvu na planiranu posjetu Ukrajini, „u svrhu dekonfliktnosti” kako bi se izbjegla mogućnost nenamjernog smrtonosnog susreta između dvije nuklearne sile.

Za razliku od nekih prethodnih predsjedničkih posjeta ratnim zonama u prošlim godinama, SAD ne kontroliraju zračni prostor iznad Ukrajine, iako su američki ratni avioni pratili posjetu Bidena s neba iznad Poljske.

Sullivan je Bidenovu posjetu Kijevu opisao kao historijsku, rekavši da je „bez presedana u modernim vremenima da predsjednik Sjedinjenih Država posjeti glavni grad zemlje u ratu u kojoj vojska Sjedinjenih Država ne kontrolira kritičnu infrastrukturu”.

Sullivan je rekao da, uprkos potrebi da se prevaziđu logistički problemi za putovanje, „predsjednik Biden smatra da je važno da ode na ovo putovanje zbog kritične tačke u kojoj se nalazimo dok se približavamo jednogodišnjoj godišnjici ruske invazije u punom obimu Ukrajina”.

Posjetom, dodao je, Biden je želio poslati „jasnu, nepogrešivu poruku trajne američke podrške Ukrajini. Jasna nepogrešiva poruka jedinstva Zapada i međunarodne zajednice i stajanja uz Ukrajine i suprotstavljanja ruskoj agresiji”.

Neke informacije su stigle od AFP-a i Reutersa.
  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG