Linkovi

Navalni: Rusija "dotakla dno" zbog Putinovog rata


Ruski predsjednik Vladimir Putin
Ruski predsjednik Vladimir Putin

Ruski opozicioni lider Aleksej Navalni, koji se nalazi u zatvoru, rekao je u ponedjeljak da su ruske snage počinile ratne zločine u Ukrajini, a ruskog predsjednika Vladimira Putina je optužio da je uništio budućnost Rusije zarad ličnih ambicija.

U objavi na društvenim mrežama, uoči prve godišnjice ruske invazije na Ukrajinu, Navalni je poručio da je Rusija "dotakla dno" i da može da se oporavi samo kada se ukloni "Putinova diktatura" a Moskva počne da Kijevu "nadoknađuje" štetu pričinjenu tokom rata.

"Ubijene su desetine hiljada nevinih Ukrajinaca, a bol i patnje pogodili su još milione. Počinjeni su ratni zločini", naglasio je Navalni u porukama na Twitteru, na nalogu o kojem računa vode njegovi saradnici.

Također je zatražio međunarodnu istragu optužbi o počinjenim zvjerstvima.

Navalni u Rusiji služi zatvorsku kaznu od 11 i po godina po optužbama za prevaru, koje se smatraju političkom odmazdom zbog njegove višegodišnje borbe protiv Kremlja.

Opozicioni lider nastavio je da kritikuje Putina iz zatvora. Prethodno je naveo da je premešten na strožiji "režim" samice narednih šest mjeseci i da su mu zabranjene posjete.

"Opsesija"

"Stvarni razlozi za ovaj rat su politički i ekonomski problemi u Rusiji, Putinova želja da zadrži vlast po svaku cijenu i njegova opsesija sopstvenim historijskim naslijeđem. Želi da bude zapamćen kao car osvajač", napisao je Navalni.

Naglasio je da je poraz Rusije na ratištu "neizbježan" i da Moskva mora da povuče trupe iz Ukrajine i prizna njene granice, koje su utvrđene 1991. godine poslije pada Sovjetskog saveza.

To bi obuhvatilo Krim - mada Navalni, koji je u prošlosti kritikovan zbog dvosmislenih izjava o aneksiji, nije u svojim porukama eksplicitno pomenuo ukrajinsko poluostrvo.

Navalni je istakao da Rusija duguje Ukrajini ratnu odštetu, i sugerisao da bi ona mogla da bude isplaćena zahvaljujući ruskom izvozu energenata.

Kremlj je zabranio rad organizacija povezanih sa Navalnim i intenzivirao kampanju protiv kritičara, kako je naziva, "specijalne vojne operacije" u Ukrajini. Ruske vlasti uhapsile su mnoge Navalnijeve saradnike.

Navalni je 2020. godine otrovan, kako navode evropski eksperti, nervnim agensom u okviru navodnog pokušaja atentata koji je sponzorisala država. Moskva je demantovala optužbe da je pokušala da ubije Navalnog.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG