Linkovi

Borrell pozvao zemlje EU da povećaju proizvodnju municije kako bi pomogli Ukrajini


Josep Borrell
Josep Borrell

Visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell pozvao je zemlje članice da ubrzaju proizvodnju i isporuku municije za Ukrajinu, rekavši da bi to moglo odrediti ishod rata sa Rusijom.

"To je veoma hitno pitanje, rekao je Borrell 20. februara po dolasku na sastanak ministara vanjskih poslova EU u Brisel.

"Ako ne uspijemo u tome, ishod rata je u opasnosti", dodao je on, napominjući da ruske snage dnevno ispale oko 50.000 metaka.

"Ukrajina treba da ima isti nivo kapaciteta. Imaju artiljeriju, ali im nedostaje municije", rekao je Borrell.

Tokom Minhenske sigurnosne konferencije, estonska premijerka Kaja Kallas iznijela je predloženu proceduru za Evropsku uniju za kupovinu municije u ime zemalja članica.

Prema prijedlogu, zemlje članice bi Uniji stavile novac na raspolaganje, a EU bi dodijelila velike ugovore proizvođačima municije, omogućavajući im da povećaju proizvodnju. Sličan program kreiran je tokom pandemije COVID-19 kako bi se olakšala proizvodnja vakcine.

Borrell, koji je također bio prisutan u Minhenu, podržao je prijedlog i rekao da Unija "radi" na toj ideji.

"Rusija koristi dnevno (ono) što Evropska unija proizvodi mjesečno, a u sadašnjim kapacitetima vojne industrije, možemo zadovoljiti potrebe Ukrajine (za) oko šest godina, tako da je to potpuno neprihvatljivo", rekao je novinarima estonski ministar vanjskih poslova Urmas Reinsalu.

Na sastanku u Briselu, kojem prisustvuje i ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba, trebalo bi da se razgovara o ratu u Ukrajini, kao i o novom paketu mjera protiv Moskve.

Borrell je također rekao da je kineskom ministru vanjskih poslova Wang Yiju rekao da bi isporuka oružja Rusiji bila "crvena linija" u odnosima Unije sa Pekingom.

"Rekao mi je da to neće učiniti, da im to nije u planu. Ali mi ćemo biti na oprezu", rekao je Borrell.

Američki državni sekretar Antony Blinken ranije je upozorio Kinu da bi isporuka oružja Rusiji za rat u Ukrajini imala "ozbiljne posljedice".

Izvor: Reuters, AP, dpa, AFP
  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG