Linkovi

SAD premještaju aktivnosti Ambasade iz Kijeva u Lavov


Blinken takes part in a joint press availability at the Quad meeting of foreign ministers
Blinken takes part in a joint press availability at the Quad meeting of foreign ministers

Sjedinjene Države premještaju aktivnosti svoje Ambasade iz Kijeva u Lavov, grad na zapadu Ukrajine, zbog brige za sigurnost osoblja, saopštio je američki državni sekretar Antony Blinken u izjavi 14. februara.

“Moj tim i ja stalno provjeravamo sigurnosnu situaciju kako bismo utvrdili kada razboritost diktira promjenu držanja”, rekao je Blinken. “Imajući to u vidu, u procesu smo privremenog premještanja operacija naše Ambasade u Ukrajini iz naše Ambasade u Kijevu u Lavov zbog dramatičnog ubrzanja gomilanja ruskih snaga”.

Većini osoblja već je naređeno da napuste Ukrajinu, a američkim građanima je savjetovano da napuste zemlju.

Ovaj potez dolazi u trenutku kada američki zvaničnici upozoravaju da bi Moskva mogla pokrenuti napad na Ukrajinu, uključujući i Kijev, svakog trenutka.

Rusija je okupila oko 100.000 vojnika u blizini ukrajinske granice, a prema nepotvrđenim informcijama još 30.000 angažovano na vojnim vježbama u Bjelorusiji koje su počele prije nekoliko dana. Rusija poriče da planira invaziju na Ukrajinu.

“Ambasada će ostati u saradnji sa ukrajinskom vladom, koordinirajući diplomatski angažman u Ukrajini”, rekao je Blinken. “Također nastavljamo naše intenzivne diplomatske napore za deeskalaciju krize.”

Mala konzularna prisutnost već je uspostavljena u Lavovu, gradu koji se nalazi oko 70 kilometara dalje od granice sa Poljskom.

Ranije 14. februara Moskva je signalizirala svoju spremnost da nastave razgovore sa Zapadom kako bi se ublažila kriza oko Ukrajine. Njemački kancelar Olaf Scholz sastao se sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, a njegov sastanak sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom planiran je za 15. februar.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG