Linkovi

Scholtz: Zapad spreman za "ozbiljan dijalog" sa Rusijom


This handout picture taken and released by the Ukrainian presidential press-service shows President Volodymyr Zelensky welcoming German Chancellor Olaf Scholz ahead of their meeting in Kyiv on Feb. 14, 2022.
This handout picture taken and released by the Ukrainian presidential press-service shows President Volodymyr Zelensky welcoming German Chancellor Olaf Scholz ahead of their meeting in Kyiv on Feb. 14, 2022.

Njemački kancelar Olaf Šolc (Scholtz) izjavio je da su zapadne države "spremne na ozbiljan dijalog sa Rusijom o pitanjima evropske bezbjednosti" ali takođe očekuju od predsjednika Rusije Vladimira Putina da deeskalira svoju prijetnju invazije na Ukrajinu.

Šolc je ponudio novu priliku Kremlju poslije sastanka sa ukrajinskim predsjednikom Vladimirom Zelenskim u Kijevu, u trenutku dok SAD i saveznici upozoravaju da bi Putin mogao da pokrene veliki napad na Ukrajinu u roku od nekoliko dana, raketnim i vazdušnim napadima poslije kojih bi uslijedila brza kopnena invazija.

Iz Rusije nije odmah stigao odgovor na Šolcove komentare. Ranije je, međutim, šef ruske diplomatije Sergej Lavrov predložio Putinu da nastavi razgovore sa SAD i članicama NATO, iako je Zapad odbio Putinov glavni zahtjev da isključi moguće članstvo Ukrajine u zapadnom vojnom savezu.

Jedan zvaničnik NATO-a je u emailu Glasu Amerike napetu situaciju opisao kao "opasan trenutak za evropsku bezbjednost."

"Veliki konflikt u Ukrajini bi doveo do velikog broja raseljenih koji bi bježali od sukoba. Još ima vremena da se izbjegnu tako nepotrebna stradanja. Mora se učiniti sve da se izbjegne takav uticaj na civile", naveo je taj zvaničnik.

U obraćanju naciji u ponedeljak, Zelenski je izjavio da je čuo da bi ruska vojna akcija mogla da započne u srijedu, i rekao da proglašava taj dan danom nacionalnog jedinstva. Nije rekao odakle je dobio tu informaciju.

Bijela kuća je saopštila da je američki predsjednik Joe Biden razgovarao sa britanskim premijerom Borisom Johnsonom o pokušajima da se ojača "defanziva pozicija" NATO na istočnim granicama saveza najbližim Rusiji.

SAD premještaju preostalo osoblje iz Kijeva

SAD premještaju svoje preostalo diplomatsko osoblje u Ukrajini iz Kijeva u Lavov, saopštio je u ponedeljak američki državni sekretar Antony Blinken, pozivajući se na "dramatično ubrzanje u gomilanju ruskih snaga".

Scholz, koji će u utorak otputovati u Moskvu na sastanak s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, pozvao je na znakove deeskalacije iz Rusije, tvitajući da će "daljnja vojna agresija" donijeti ozbiljne posljedice. Rekao je da ruske akcije predstavljaju vrlo ozbiljnu prijetnju miru u Europi.

Šolc je u nedelju rekao novinarima da je njegova posjeta Kijevu u ponedeljak i posjeta u utorak u Moskvi radi sastanka sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom usmjerena na pronalaženje "načina da se obezbijedi mir u Evropi".

Ukrajina je u nedelju zatražila da Rusija i drugih članica Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju da učestvuju na sastanku u roku od dva dana na kojem će se razgovarati o kretanju ruskih trupa.

"Ako je Rusija ozbiljna kada govori o nedjeljivosti bezbjednosti u prostoru OSCE-a, ona mora da ispuni svoju posvećenost vojnoj transparentnosti kako bi deeskalirala tenzije i unaprijedila bezbednost za sve", napisao je ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba na Twitteru.

Misija SAD pri OSCE-u je izrazila svoju podršku, rekavši u sopstvenoj poruci "Vrijeme za transparentnost je sada".

Rusija je negirala planove za invaziju na Ukrajinu.

Američki predsjednik Joe Biden uputio je uvjeravanja Zelenskom u telefonskom razgovoru u nedjelju u posvećenost SAD "suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine".

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG