Linkovi

Banja Luka: Bilbordi podrške Dodikovim neustavnim odlukama


Bilboard u Banja Luci
Bilboard u Banja Luci

U Banjaluci su u užem centru grada postavljeni bilbordi kojim se ukazuje na administrativnu liniju između dva entiteta u Bosni i Hercegovini (BiH) kao granicu, uz poruku "Granica postoji" i fotografije žandarmerije Republike Srpske (RS).

Bilbordi su postavljeni petnaestak dana nakon što su u nekoliko gradova u tom entitetu održani protesti pod nazivom "Granica postoji", a nakon što je Sud BiH potvrdio optužnicu protiv predsjednika RS Milorada Dodika i v.d. direktora Službenog glasnika RS Miloša Lukića. Oni su krivično optuženi za neizvršavanje odluka visokog predstavnika u BiH.

Nije istaknuto ko je postavio bilborde. Radio Slobodna Evropa (RSE) je pokušao kontaktirati organizatore protesta "Granica postoji", kako bi saznao da li stoje iza postavljenih bilborda u Banjaluci, ali nisu odgovarali na poziv.

Savjetnik predsjednika RS Milorada Dodika, Radovan Kovačević, također, nije bio dopstupan za izjavu.

Prema Ustavu BiH između entiteta RS i Federacije BiH nema granice, već se radi o administrativnoj liniji razgraničenja.

Šta je na plakatima?

Na jednom od plakata prikazan je pripadnik žandarmerije MUP-a RS i četa žandarmeriije koja maršira sa oružjem uz poruku "Zato što ne damo naše nadležnosti". Ispod stoji tekst da je "130 nadležnosti preneseno na BiH".

Prema Ustavu BiH, entiteti RS i Federacija BiH ne mogu samostalno vraćati nadležnosti koje su u proteklom periodu prenesene na državu.

Ranije je Milorad Dodik najavio "vraćanje nadležnosti" u oblasti vojske, carine, obavještajne agencije i slično. Prema Ustavu BiH to je moguće jedino izmjenama zakona u državnom parlamentu.

Na jednom od bilborda se aludira na Zakon o poljoprivrednom zemljištu koji je usvojila Narodna skupština Republike Srpske.

Visoki predstavnik u BiH i Ustavni sud BiH poništili su ili suspendovali zakone o nepokretnoj imovini, šumama i poljoprivrednom zemljištu koji su usvojeni u RS i naglasili da se pitanje državne imovine može zakonski regulisati samo na nivou BiH, a ne entiteta.

Raspolaganje državnom imovinom BiH je zabranjeno zakonom koji je 2005. nametnuo tadašnji visoki predstavnik u BiH Paddy Ashdown. Zabrana važi do usvajanja novog zakona na nivou BiH, koji bi trebao da utvrdi koja imovina pripada kojem nivou vlasti.

Državni zakon nikada nije usvojen zbog nepostojanja političkog kompromisa.

XS
SM
MD
LG