Linkovi

Washington: Dodik jedna od tema sastanka američkog državnog sekretara i njemačke ministarke vanjskih poslova


Njemačka ministarka Annalena Baerbock i američki državni sekretar Antony Blinken na konferenciji za medije.
Njemačka ministarka Annalena Baerbock i američki državni sekretar Antony Blinken na konferenciji za medije.

Njemačka ministarka vanjskih poslova u posjeti je Sjedinjenim Američkim Državama gdje će učestvovati u radu Skupštine Ujedinjenih nacija. Na sastanku sa američkim državnim sekretarom jedna od tema bila je ugrožavanje regionalne sigurnosti koje uzrokuje Milorad Dodik, predsjednik bh. entiteta RS.

Američki državni sekretar Antony Blinken je teme razgovora sa njemačkom ministarkom vanjskih poslova Annalenom Baerbock objelodanio na konferenciji za medije.

Osim očekivanih tema, Ukrajina, Kina, NATO, na listi se našla i Bosna i Hercegovina.

"Mislim da je vrijedno istaći da smo razgovarali o regionalnoj sigurnosti u Evropi, a posebno u Bosni i Hercegovini. Veoma cijenimo vođstvo Njemačke kada je u pitanju ograničavanje nekih finansijskih tokova predsjedniku Republike Srpske Dodiku i jačanju EUFOR-ove misije Althea", rekao je američki sekretar na konferenciji za medije.

"Razgovarali smo o tome kako EU može održavati pritisak na aktere koji izlažu BiH velikom riziku koristeći sve potrebne alate i jačajući sposobnost misije stabilnosti”, kazao je Blinken.

Njemačka ministarka Annalena Baerbock naglasila je da su prošla vremena u kojima Njemačka nije mislila o evropskoj sigurnosti.

Američki državni sekretar Blinken je u zadnje vrijeme više puta osuđivao prijetnje i poteze predsjednika bh. entiteta Republika Srpska Milorada Dodika.

Secesionistički lider bosanskih Srba sve je češća tema razgovora i upozorenja visokih zapadnih i evropskih zvaničnika.

Nakon što je nedavno Nijemcu, Visokom predstavniku međunarodne zajednice u BiH, Christianu Schmidt zabranio dolazak u entitet RS sa prijetnjom da će ga uhapsiti, Dodik je dobio i javno upozorenje njemačke vlade da bi eventualna naredba za hapšenje predstavljala kršenje Daytonskog mirovnog sporazuma i imala posljedice.

"Dejtonski sporazum već skoro tri decenije pruža značajan doprinos očuvanju mira u Bosni i Hercegovini. Očuvanje ovog mirovnog poretka je centralni zadatak visokog predstavnika. Pritom, on ima i punu podršku njemačke Savezne vlade. Specijalni izaslanik Savezne vlade Njemačke za Zapadni Balkan Manuel Sarrazin upravo je bio u Bosni i Hercegovini i još jednom je Dodiku u razgovoru vrlo jasno prenio naš stav", objavila je njemačka vlada.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG