Linkovi

BiH: Državni sud potvrdio optužnicu protiv Milorada Dodika


Adamović: Optužnica protiv Dodika - sudski predmet kao i svaki drugi
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:08 0:00

Adamović: Optužnica protiv Dodika - sudski predmet kao i svaki drugi

Sud Bosne i Hercegovine (BiH) je u ponedjeljak, 11. septembra potvrdio uređenu optužnicu protiv Milorada Dodika i Miloša Lukića, potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa (RSE) u ovoj pravosudnoj instituciji.

Predsjednik Republike Srpske (RS), Dodik, i v.d. direktora Službenog glasnika tog bh. entiteta, Lukić, terete se za krivično djelo neizvršavanje odluka visokog predstavnika u BiH.

Dodikov advokat Goran Bubić za RSE je rekao da će optužnicu moći da komentariše kada im bude dostavljena. Rekao je da je u medijima pročitao da je podignuta optužnica i da nema zvaničnu informaciju o tome, te da bi bilo neozbiljno da bilo šta komentariše dok im ne bude uručena.

Tužilaštvo BiH je podiglo optužnicu protiv Dodika i Lukića 11. avgusta i poslalo Sudu BiH na potvrđivanje, ali Sud je 18. avgusta nju vratio Tužilaštvu na uređenje i dopunu.

Sud je 24. avgusta zaprimio iz državnog Tužilaštva dopunjenu optužnicu protiv Milorada Dodika i Miloša Lukića, potvrđeno je tada za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Optužnica je uslijedila nakon što je Narodna skupština RS 27. juna usvojila dva sporna zakona, koje je po redovnoj zakonodavnoj proceduri Dodik potpisao, te su objavljeni u Službenom glasniku RS.

Radi se o zakonima koji navode da se odluke Kancelarije visokog predstavnika u BiH (OHR) više neće objavljivati u ovoj publikaciji, a time ni poštovati u tom bh. entitetu, kao i da se u RS više neće primjenjivati odluke Ustavnog suda BiH.

Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit (Christian Schmidt) je svojim odlukama od 1. jula poništio oba zakona.

Zvaničnici RS-a na čelu s Dodikom osporavaju legitimitet visokog predstavnika, jer su se njegovom zvaničnom imenovanju u Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija protivile Kina i Rusija.

Zbog optužnice, pristalice Milorada Dodika 1. septembra su organizovale i proteste pod nazivom “Granica postoji”.

Protesti su održani u Istočnom Sarajevu, Nevesinju, Loparama i Doboju, gdje je administrativna granica ova dva entiteta. Polusatna blokada saobraćaja na administrativnoj liniji trajala je od 18:00 do 18:30.

Visoki predstavnik Christian Schmidt ocijenio je da su protesti podrške predsjedniku RS Miloradu Dodiku na administrativnoj liniji dva bh. entiteta "jeftina manipulacija" građanima.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG