Linkovi

Bosanski Srbi "odbacuju optužnicu protiv Dodika kao politički motiviranu"


Arhivska fotografija: Milorad Dodik, predsjednik entiteta Republika Srpska
Arhivska fotografija: Milorad Dodik, predsjednik entiteta Republika Srpska

Najviši zvaničnici bosanskih Srba u srijedu su odbacili optužnicu protiv njihovog nacionalističkog lidera Milorada Dodika kao politički motiviranu, rekavši da neće priznati odluke "neustavnog suda i tužilaštva".

Dodik, predsjednik bosanske autonomne oblasti / entiteta Republike Srpska, optužen je prošlog mjeseca za prkošenje odlukama međunarodnog visokog predstavnika koji nadgleda mir u zemlji prema Dejtonskom sporazumu iz 1995. godine kojim je okončan etnički rat 1992.-1995.

Optužnicu su podigli državni tužioci u Sarajevu, glavnom gradu BiH, a potvrdio ju je tamošnji državni sud. Bosanski Srbi odbacuju njegovu jurisdikciju jer ga je uspostavio mirovni izaslanik nakon rata, a ne Dejtonski sporazum.

Dodik djeluje kako bi odvojio svoju regiju u kojoj dominiraju Srbi od Bosne, u posljednje dvije godine i više puta je osuđivao svoje političke protivnike i zapadne ambasadore u Bosni, gdje je oko 100.000 ljudi poginulo u ratu 1992-95.

"Odbacujemo optužnicu protiv predsjednika Republike Srpske i drugih kao politički motivisane", rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Banja Luci, glavnom gradu entiteta Republika Srpska.

"Sud i tužilaštvo nisu ustavne kategorije, već ih je nametnuo visoki predstavnik i ne možemo računati da će oni raditi na objektivan način."

Sadašnji visoki predstavnik Christian Schmidt izmijenio je krivični zakon Bosne u julu kako bi omogućio krivično gonjenje onih za koje se smatra da napadaju bosanske državne institucije.

Prema zakonu, svaki zvaničnik u BiH koji ne provede odluku međunarodnog visokog predstavnika ili je na bilo koji način opstruira može biti kažnjen zatvorom do pet godina.

Prema Dejtonskom sporazumu, Bosna je bila podijeljena na dvije autonomne regije, Republiku Srpsku i Federaciju u kojoj dominiraju Hrvati i Bošnjaci, povezane preko slabe centralne vlade - plan koji je osigurao mir, ali je Bosnu ostavio nefunkcionalnom kao državom.

Ured međunarodnog visokog predstavnika OHR koji nadgleda implementaciju sporazuma dobio je ovlasti da nameće zakone i otpušta zvaničnike za koje se smatra da ometaju mir.

Dodik je optužen nakon što je potpisao zakone o suspendovanju odluka Ustavnog suda BiH i mirovnog izaslanika.

Nakon podizanja optužnice, Dodikove pristalice organizovale su proteste na unutrašnjim granicama BiH između dva entiteta, a Dodik je zabranio Šmitu ulazak u srpski entitet.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG