Linkovi

Merkel: Članstvo zemalja Zapadnog Balkana izvorni interes EU, ali treba riješiti niz pitanja


Njemačka kancelarka Angela Merkel obraća se medijima nakon virtuelnog samita Berlinskog procesa (Foto: Reuters/Michael Sohn)
Njemačka kancelarka Angela Merkel obraća se medijima nakon virtuelnog samita Berlinskog procesa (Foto: Reuters/Michael Sohn)

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da članstvo zemalja Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji nije samo u interesu tih država, nego i izvorni interes EU, ali da treba riješiti još niz pitanja.

Merkel je nakon samita Berlinskog procesa najavila da će Janza Janša, premijer Slovenije koja predsjedava Unijom, 6. oktobra 2021. organizovati novi sastanak lidera Zapadnog Balkana, izvijestio je Radio Slobodna Evropa.

Naglasila je da će Njemačka što je moguće prije u zemlje Zapadnog Balkana uputiti tri miliona doza vakcina, od ukupno 30 miliona doza koje je obećala programu Svjetske zdravstvene organizacije Covax.

"Sastanak je bio je jasan znak da nam je pored procesa približavanja Zapadnog Balkana EU sa ciljem članstva, stalo i da region sarađuje u fazi kada svaka pojedina zemlja radi na svom putu integracije”, rekla je Merkel novinarima poslije video-sastanka koji je okupio lidere Zapadnog Balkana i zvaničnike EU.

"Riječ je o budućnosti regiona i želim da naglasim da nije riječ samo o budućnosti iz perspektive zemalja Zapadnog Balkana, nego i u izvornom interesu EU da ovdje podstakne taj proces, da omogući pomirenje, saradnju, prevazilaženje podjela i raskola jer postoje mnogi razlozi, između ostalog i geostrateški zašto je ovo dio Evrope i zašto želimo članstvo regiona u EU", rekla je Merkel.

Ocijenila je da je, pored svih teškoća dijelom i u svjetlu, kako se izrazila, ratne prošlosti proteklih godina, ali i u posljednjih godinu dana, postignut veliki broj praktičnih uspjeha. Kao primjer navela je ukidanje rominga u regionu, zelene koridore za transport robe i početak razmjene učenika i studenata.

Sada se radi na stvaranju zajedničkog regionalnog tržišta i tu ima izvjesnih uspjeha, ali prema riječima kancelarke, ostaje da se riješi pitanje priznanja diploma i putovanja sa ličnim kartama. Ona je izrazila nadu da će neki od problema vezanih za jedinstveno regionalno tržište biti riješeni na sastanku 6. oktobra, javlja RSE.

Ocijenila je da postoji čitav niz teškoća koje treba prebroditi, posebno navodeći odnose Srbije i Kosova, situaciju u BiH, kao i razmirice Sofije i Skoplja koje sprječavaju otvaranje pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.

"Potrebno je puno strpljenja i puno angažmana, a to su danas svi učesnici sastanka pokazali", rekla je njemačka kancelarka.

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen je nakon sastanka saopštila da treba ubrzati proces proširenja, ali da paralelno s tim treba zemlje Zapadnog Balkana učiniti održivijim, digitalnijim i otpornijim.

Naglasila je da ekonomski i investicioni plan, kao i Zelena agenda donose na Zapadni Balkan 28 milijardi eura za povezivanje i prosperitet, kao i da rade na jačanju regionalnog tržišta.

Samitu su, pored lidera šest zemalja Zapadnog Balkana, Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Severne Makedonije i Srbije, prisustvovali i premijer predsjedavajuće EU Slovenije, Janez Janša, premijer Hrvatske Andrej Plenković, predsjednik Francuske Emanuel Makron, premijer Italije Mario Dragi i austrijski kancelar Sebastian Kurc.

Susret u Berlinu bio je posljednji pod vođstvom Merkel, koja ga je i inicirala. Njemačka kancelarka napušta funkciju u jesen 2021. godine.

Proces se odvija u sklopu uspostavljanja bliže saradnje zemalja dok napreduju u procesu pridruživanja Evropskoj uniji.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG