Linkovi

Blokirani zaključci EU o Zapadnom Balkanu


Zaključci Evropske Unije (EU) o proširenju su blokirani zbog bugarskog veta o otvaranju pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom, potvrdili su diplomatski izvori u Briselu.

Iako zapadne diplomate upozoravaju da je preostalo još nekoliko sati za moguće promjene, ipak, kako kažu malo je vjerovatno da će Savjet Opštih Poslova usvojiti godišnje zaključke.

Naime, Savjet opštih Poslova redovno usvaja zaključke o proširenju u decembru, ali ovaj put je trebao da se odobri pregovarački okvir za Sjevernu Makedoniju i Albaniju. Sastanak će biti održan u utorak, 8. decembra.

Bugarska je stavila veto na pregovarački okvir za Skoplje zbog bilateralnog spora istorijske prirode. Kako su novinarima objasnile diplomate iz zemalja EU, ostale države članice nisu dozvolile da Albanija napreduje u ovom kontekstu bez Sjeverne Makedonije.

Kako se saznaje, njemačko predsjedavanje pokušava da se usvoje barem oni zaključi koji nisu vezani za otvaranje pristupnih pregovora bilo sa Skopljem ili Tiranom.

„U principu su zaključci o proširenju, odnosno Zapadnom Balkanu blokirani, međutim da čekamo i vidimo šta će se dogoditi u narednim satima”, rekao je novinarima jedan izvor is Savjeta EU.

RSE je krajem novembra imao u uvid nacrt ovih zaključaka gdje je trebalo da Savjet Evropske unije potvrdi svoju posvećenost proširenju evropske porodice, za koje se smatra da ostaje ključna politika evropskog bloka, međutim od zemalja na Zapadnom Balkanu se traži da se dodatno angažuju u ključnim reformama, pogotovo onima koje su vezane za vladavinu prava.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG