Linkovi

BiH dio zajedničkog tržišta Zapadnog Balkana


Cover of the new investment plan by the EU for the Western Balkans
Cover of the new investment plan by the EU for the Western Balkans

Visoki europski predstavnik Europske unije (EU) za zajedničku vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell je pozdravio odluku o akcionom planu za formiranje zajedničkog tržišta među zemljama Zapadnog Balkana.

On se obratio učesnicima samita koji je održan u okviru Berlinskog procesa.

Tom prilikom, Borell je naglasio da europsko zajedničko tržište je jedno od najvažnijih bogatstava EU.

On je istakao da je impresioniran osjećajem svrhe koju su pokazali lideri regiona radeći na stvaranju zajedničkog tržišta za Zapadni Balkan, kako bi se oslobodio ekonomski potencijal regiona i taj prostor učinio ekonomski sposobnim za pridruživanje Europskoj uniji.

Borell je naglasio da oporavak mora biti održiv i socijalno pravedan, te je poručio zemljama regiona da moraju nastaviti s reformama koje su neophodne za napredak u europskim integracijama.

"Investicije moraju biti potkrepljenje temeljnim reformama koje su potrebne na europskom putu. Svaki partner u regionu zna šta treba učiniti", podvukao je Borell.

Pozdravivši odluku o otvaranju pristupnih pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom , šef europske diplomatije podvukao je da je vrijeme “da se održi pozitivan zamah i nastavi rad”.

Učesnicima samita videolinkom također se obratio i europski komesar za proširenje Oliver Varhelyi koji je ocijenio "presudnim" dogovor o akcionom planu za razvoj zajedničkog regionalnog tržišta koji će osigurati nesmetan promet robe, usluga, ljudi i kapitala.

"Zajedničko regionalno tržište povećaće atraktivnost i konkurentnost regiona i pomoći će mu da se pretvori u investiciono čvorište, zanimljivo i za globalne investitore koji žele da smanje udaljenost do tržišta EU", naglasio je Varhelyi.

"Upravo sam u ime BiH potpisala dokumente Berlinskog procesa, kojima se BiH pridružuje novom Zajedničkom regionalnom tržištu i Zelenoj agendi za Zapadni Balkan. Naš čitav region prihvata standarde Zajedničkog tržišta EU i ubrzava svoj put ka EU. Zajedno smo jači", izjavila je šefica bh. diplomatije, piše Klix.

Lideri zemalja regiona i zemalja članica EU se sastali u formatu videokonferencije u okviru Berlinskog procesa.

Planirano je da se susret održi u bugarskoj prijestolnici Sofiji, međutim zbog situacije u vezi s korona virusom format je promijenjen. Ovaj put, domaćini samita u okviru Berlinskog procesa su bili Bugarska i Sjeverna Makedonija.

Inače Berlinski proces je formiran 2014. godine u njemačkom glavnom gradu na inicijativu njemačke kancelarke Angele Merkel.

Radi se o inicijativi čiji je cilj jačanje regionalne suradnje na Zapadnom Balkanu i pomoć integraciji ovih zemalja u Europsku uniju.

Lideri zemalja EU i zemalja Zapadnog Balkana se u okviru Berlinskog procesa sastaju jednom godišnje.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG