Linkovi

Istraživanje: Amerikanci žele da SAD pomognu civilima u Gazi da se izvuku iz opasnosti


Uništene kuće i zgrade uništene u Džabaliji u sjevernom pojasu Gaze, 11. oktobra 2023. REUTERS/Anas al-Shareef
Uništene kuće i zgrade uništene u Džabaliji u sjevernom pojasu Gaze, 11. oktobra 2023. REUTERS/Anas al-Shareef

Većina Amerikanaca želi da SAD pomognu da se palestinski civili izvuku iz opasnosti u Gazi usred izraelskog rata protiv militanata Hamasa, ali podrška američke javnosti Izraelu u sukobu izgleda jača nego u prošlosti, pokazala je anketa koju je sproveo Reuters/Ipsos.

Rezultati dvodnevne ankete, koja je zatvorena u petak, pokazali su da se 78% ispitanika - uključujući 94% demokrata i 71% republikanaca - složilo sa izjavom da bi "američke diplomate trebale aktivno da rade na planu da se civilima omogući za prelazak u sigurnu zemlju".

Dvadeset dva procenta ispitanika se ne slaže sa tim.

Hamasovi borci upali su preko ograde u Izrael u zapanjujućem napadu 7. oktobra, ubivši više 1.300 ljudi i otevši još desetine, uključujući Amerikance. Izrael je odgovorio najintenzivnijim zračnim napadima u svom 75-godišnjem sukobu s Palestincima, ubivši najmanje 2.670 i izazvali humanitarnu krizu.

Podrška među Amerikancima poziciji Izraela u sukobu bila je veća u novoj anketi nego u istraživanju iz 2014. godine, kada su izraelske kopnene snage ušle u obalnu enklavu s ciljem zaustavljanja raketne vatre na Izrael. Sadašnji rat je eskalirao u mnogo ozbiljniji, dalekosežniji sukob.

Četrdeset jedan posto ispitanika u novoj anketi kaže da se slaže s izjavom da bi "SAD trebale podržati Izrael" u njegovom sukobu s Hamasom, dok je 2% reklo da bi "SAD trebale podržati Palestince".

U anketi Reuters/Ipsos sprovedenoj tokom sukoba 2014. godine, 22% ispitanika navodi da bi SAD trebale da podrže stav Izraela, a 2% želi podršku Palestincima.

Podrška poziciji Izraela u novoj anketi bila je najjača među republikancima, sa 54% onih koji podržavaju stav Izraela u poređenju sa 37% demokrata.

Mlađi Amerikanci manje podržavaju Izrael

Veliki udio ispitanika u anketi podržao je druge stavove u sukobu, uključujući 27% koji su rekli da bi SAD "trebale biti neutralni posrednik" i 21% koji su naveli da SAD uopće ne bi trebale biti uključene.

Oko 40% ispitanika mlađih od 40 godina reklo je da bi SAD trebale biti neutralni posrednik. Oko 20% ispitanika ispod 40 godina podržalo je podršku Izraelu, u poređenju sa 53% starijih ispitanika.

Rezultati ankete ilustrirali su visok nivo zabrinutosti Amerikanaca zbog teškog položaja običnih Palestinaca na teritoriji pod upravom Hamasa, gdje se nalazi više od 2 miliona ljudi.

Osamdeset jedan posto ispitanika složilo se s izjavom da "Izrael treba izbjegavati ubijanje civila u svojim osvetničkim udarima na Hamas", u poređenju sa 19% koji se s tim ne slažu.

Američki zvaničnici pozvali su Izrael da zaštiti civile dok prstom upiru u Hamas, koji Washington naziva terorističkom grupom, za, kako opisuju, korištenje stanovnika Gaze kao živi štit. Izrael je insistirao da njegova vojska poduzima sve mjere predostrožnosti kako bi svela na najmanju moguću mjeru civilne žrtve.

Kako broj smrtnih slučajeva raste, nijedna susjedna država ili druga treća zemlja do sada nije pokazala spremnost da primi veliki broj izbjeglica iz Gaze.

No, američki državni sekretar Antony Blinken rekao je u nedjelju da će se granični prijelaz Rafah u južnoj Gazi koji kontrolira Egipat ponovo otvoriti i da SAD rade na tome da preko njega civili dobiju humanitarnu pomoć kako bi se ublažila kriza.

Izraelska vojska izazvala je međunarodnu pobunu prošle sedmice kada je naredila svim stanovnicima grada Gaze da se evakuiraju, ali stotine hiljada ih je već pobjeglo na jug.

Oko 69% ispitanika u anketi je reklo da prati vijesti o borbama "veoma pažljivo" ili "donekle pažljivo".

Kada im je predstavljena lista opcija ko je najodgovorniji za trenutni sukob, 49% ispitanika je izabralo Hamas, daleko više od 9% koji su izabrali Izrael.

Anketa Reutersa pokazala je da Amerikanci malo vjeruju u sposobnost Bidena ili Trumpa da riješe krizu. Samo 26% ispitanika reklo je da više vjeruje Bidenu "za posredovanje mira na Bliskom istoku", u poređenju sa 32% koji su odabrali Trumpa.

Anketa Reuters/Ipsos sprovedena je online i širom zemlje, prikupljajući odgovore od 1.003 odrasle osobe u SAD.

XS
SM
MD
LG