Linkovi

Biden nastoji dobiti odobrenje Kongresa za slanje pomoći Izraelu i Ukrajini


Joe Biden
Joe Biden

Bijela kuća je u nedjelju saopćila da planira ove sedmice pokušati dobiti odobrenje Kongresa za novi paket pomoći u oružju Ukrajini i Izraelu koji bi ukupno iznosio znatno više od 2 milijarde dolara.

Savjetnik za nacionalnu sigurnost Bijele kuće Jake Sullivan rekao je za CBS-ovu emisiju "Face the Nation" da će predsjednik Joe Biden lobirati u Kongresu ove sedmice o potrebi da se paket odobri jer se 20-mjesečni rat Ukrajine s Rusijom odvija bez kraja, i čini se da će Izrael pokrenuti kopnenu invaziju na Gazu kao odgovor na šokantni napad Hamasovih militanata na Izrael 7. oktobra.

Lider demokratske većine u Senatu Chuck Schumer rekao je u nedjelju u Jerusalimu nakon sastanka s izraelskim zvaničnicima da će Senat brzo krenuti u odobravanje veće pomoći za Izrael.

"Radit ćemo na tome da se ova pomoć što prije prebaci kroz Senat, a izraelski lideri su nam jasno stavili do znanja da im je pomoć potrebna brzo", rekao je Schumer.

On je rekao da su među zahtjevima Izraela dodatni presretači za odbrambeni sistem od raketa Iron Dome, koji je radio bez prestanka obarajući Hamasove rakete iz Gaze, i preciznu municiju.

Međutim, neki američki republikanski zastupnici, posebno u politički neujednačenom Predstavničkom domu, okrenuli su se protiv veće pomoći SAD Ukrajini.

To ostavlja Bidenovu administraciju s nadom da će dobiti odobrenje Kongresa za pomoć Kijevu povezujući je s pomoći Izraelu. Zauzvrat, neki republikanci su već odbili pročešljavanje dva paketa pomoći, ostavljajući sveukupne izglede pod sumnjom.

Odobrenje bilo kakvog paketa pomoći u Predstavničkom domu je komplikovano trenutnim političkim haosom u većinskom republikanskom klubu nakon što je prije skoro dvije sedmice mala frakcija desničarskih poslanika smijenila predsjedavajućeg Kevina McCarthyja, a republikanci nisu uspjeli da se dogovore oko nasljednika. Bez predsjedavajućeg u Domu, nije poduzeta nikakva radnja ni po jednom zakonu.

Trenutni kandidat za predsjedavajući, predstavnik Jim Jordan, dobio je podršku McCarthyja i bivšeg predsjednika Donalda Trumpa te u poslaničkom klubu republikanaca u Predstavničkom domu. Bez obzira na to, nedostaje mu većina od 217 glasova koja bi mu bila potrebna kada se bude glasalo.

Neke informacije u ovom izvještaju stigle su od Reutersa.
  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG