Linkovi

Biden razmišlja o putu u Izrael, ali još nije donio odluku, tvrdi izvor agencije AP


Joe Biden
Joe Biden

Američki predsjednik Joe Biden razmatra mogućnost da otputuje u Izrael narednih dana, ali ništa još nije finalizovano, naveo je u izjavi za AP viši zvaničnik njegove administracije koji je insistirao da ostane anoniman.

Ova posjeta bi poslala do sada najsnažniju poruku da Amerika podržava Izrael poslije napada ekstremističke organizacije Hamas 7. oktobra. Bidenova administracija je već podržala Izrael na vojnom polju, poslavši nosače aviona u region.

Predstavnici njegove administracije najavili su da će od Kongresa tražiti oko dvije milijarde dolara pomoći za Izrael i Ukrajinu.

Zvaničnik Bidenove administracije je dodao za AP da ne može javno da govori o internim razmatranjima u Bijeloj kući.

Američki predsjednik je prethodno u nedelju u emisiji "60 minuta" na televiziji CBS upozorio Iran i Hezbolah da se ne miješaju u sukob Izraela i Hamasa.

On je istakao da Hamas mora da bude potpuno eliminisan, kao i da mora da postoji put koji vodi ka palestinskoj državi. Biden je naveo da SAD rade sve što je u njihovoj moći da pronađu i oslobode američke taoce koji su živi.

"Neću da ulazim u detalje, ali 'đavolski' naporno radimo na tome", naveo je on.

Prethodno je u nedjelju State Department saopštio da je 30 američkih državljana ubijeno u napadu Hamasa, a da se 13 vodi kao nestalo.

"Najvažnije je da okončamo ovu brutalnost i izvedemo odgovorne pred lice pravde", poručio je američki predsjednik, dok se izraelska vojska sprema za kopnenu ofanzivu na Pojas Gaze, a civilima je naredila da se evakuišu u južni dio te teritorije, dok ih Hamas poziva da ne napuštaju domove.

Biden je u intervjuu upozorio Izrael da ne okupira Gazu ponovo, jer smatra "da bi to bila velika greška". Istakao je i da je uvjeren da će izraelska vojska postupati u "skladu pravilima rata".

"Vidite, to što se desilo u Gazi je, po mom mišljenju je Hamas. Ekstremistički elementi, Hamas, ne predstavljaju cijeli palestinski narod. Smatram da bi bila velika greška Izraela ako bi ponovo okupirao Gazu. Ipak, neophodan uslov je ukloniti ekstremiste", kazao je on.

U izraelskim napadima na Gazu, pokrenutim poslije napada Hamasa, ubijeno je skoro 2.700. Izraelska vojska se 2005. potpuno povukla iz Gaze, godinu dana kasnije je Hamas pobijedio na izborima i poslije toga ukinuo izlaske na birališta. SAD, Evropska unija i Izrael su proglasile Hamas za terorističku organizaciju.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG