Linkovi

Ministarstvo vanjskih poslova: Evakuaciju iz Gaze traže 23 državljana BiH


Palestinci prolaze pored zgrada uništenih u izraelskim zračnim napadima u kampu Nuseirat u središnjem pojasu Gaze, ponedjeljak, 16. oktobra 2023. (AP Photo/Hatem Moussa)
Palestinci prolaze pored zgrada uništenih u izraelskim zračnim napadima u kampu Nuseirat u središnjem pojasu Gaze, ponedjeljak, 16. oktobra 2023. (AP Photo/Hatem Moussa)

Evakuaciju iz Gaze zatražila su do danas 23 državljanina Bosne i Hercegovine, kao i članovi njihovih porodica, saopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova (MVP) BiH 16. oktobra.

Za pomoć pri evakuaciji javili su se Ambasadi BiH u Kairu, a svi se trenutno nalaze na području Gaze, saopćilo je Ministarstvo.

"Ministarstvo i ambasade dostavile su spiskove bh. državljana i njihovih porodica nadležnim organima Egipta i Izraela, te Međunarodnoj organizaciji za migracije, kao i EU mehanizmu za civilnu zaštitu, radi osiguranja evakuacije", kaže se u saopćenju.

Ministarstvo tvrdi i da je formiralo krizni štab u sjedištu koji koordinira aktivnosti na evakuaciji građana BiH i prati razvoj situacije na Bliskom Istoku.

Više od milion ljudi napustilo je svoje domove u Gazi dok je Izrael bombardovao teritoriju pod kontrolom Hamasa i nastavio da skuplja trupe u pripremi kopnene invazije.

Izrael je objavio rat militantnoj grupi Hamas dan nakon što su njeni borci probili snažno utvrđenu granicu 7. oktobra, ubivši više od 1.400 ljudi, većinom civila.

Nakon tog napada s navećim brojem žrtava u svojoj istoriji, Izrael je pokrenuo kampanju bombardovanja Pojasa Gaze u kojem su sravnjena naselja i ubijeno oko 2.750 ljudi, uglavnom civila.

Poslije izraelskog naređenja da se presele na jug Pojasa Gaze, stanovnici su napustili svoje domove na sjeveru enklave u potrazi za skloništima, uključujući i u školama koje vode UN.

XS
SM
MD
LG