Linkovi

SAD: Muškarac optužen za ubistvo muslimanskog dječaka, napad povezan s ratom Izrael-Hamas


Joseph M. Czuba
Joseph M. Czuba

Američki stanodavac optužen je u nedjelju za ubistvo i zločine iz mržnje nakon što je više desetina puta izbo nožem muslimanku i šestogodišnjeg dječaka u napadu koji je policija povezala s ratom između Izraela i Hamasa.

Američki stanodavac optužen je u nedjelju za ubistvo i zločine iz mržnje nakon što je više desetina puta izbo nožem muslimanku i šestogodišnjeg dječaka u napadu koji je policija povezala s ratom između Izraela i Hamasa.

Dijete, koje je izbodeno 26 puta, umrlo je u bolnici, ali se očekuje da će 32-godišnja žena, za koju se vjeruje da je njegova majka, preživjeti "gnusni" napad u subotu, navodi se u saopćenju iz Ureda šerifa okruga Will u Illinoisu.

Kasno u nedjelju, američki predsjednik Joe Biden je u izjavi rekao da su on i njegova supruga bili šokirani kada su saznali za ubilački napad.

"Ovom užasnom činu mržnje nema mjesta u Americi i protivi se našim temeljnim vrijednostima: slobodi od straha za to kako se molimo, u šta vjerujemo i ko smo. Kao Amerikanci, moramo se udružiti i odbaciti islamofobiju i sve oblike netrpeljivosti i mržnje. Više puta sam rekao da neću šutjeti pred mržnjom. Moramo biti nedvosmisleni. U Americi nema mjesta za mržnju prema bilo kome."

Šerifov ured nije dao više detalja niti nacionalnost žrtava, ali je Vijeće za američko-islamske odnose (CAIR) u Chicagu opisalo dijete kao palestinsko-američko.

"Detektivi su uspjeli utvrditi da su obje žrtve ovog brutalnog napada bile na meti osumnjičenog zbog toga što su muslimani i zbog tekućeg bliskoistočnog sukoba u kojem učestvuju Hamas i Izraelci", navodi se u saopštenju.

Vlasti su saopštile da je žena uspjela nazvati hitnu dok se borila sa stanodavcem, kojeg je šerifov ured identifikovao 71-godišnjeg Josepha Czubu.

On odveden je u bolnicu na liječenje prije nego što je optužen za ubistvo, pokušaj ubistva i dvije tačke za zločine iz mržnje.

"Pokucao je na vrata i pokušao da je zadavi, i rekao, 'vi muslimani' morate umrijeti", rekao je novinarima Ahmed Rehab, šef ureda CAIR-a u Chicagu, citirajući SMS poruke koje je žena poslala ocu ubijenog dječaka.

Izrael je objavio rat Hamasu 8. oktobra, dan nakon što su borci militantne grupe probili jako utvrđenu granicu i ubili više od 1.400 ljudi, većinom civila.

Naknadno nemilosrdno bombardovanje od strane Izraela sravnilo je kvartove i ostavilo najmanje 2.670 mrtvih u Pojasu Gaze, većinom Palestinaca.

XS
SM
MD
LG