Linkovi

Ambasador Sondland promijenio iskaz, Trump uslovljavao vojnu pomoć istragom


Ambasador SAD u Evropskoj uniji Gordon Sondland (Foto: AFP)
Ambasador SAD u Evropskoj uniji Gordon Sondland (Foto: AFP)

Ambasador SAD u EU Gordon Sondland, koji svjedočio iza zatvorenih vrata u istrazi o opozivu predsjednika Donalda Trumpa, promijenio je svoj iskaz.

Sondlandov advokat predao je odborima Predstavničkog doma novu izjavu u kojoj Sondland priznaje da je znao da je isplata vojne pomoći Ukrajini uslovljena time da predsjednik te zemlje Volodimir Zelenski javno kaže da je otvorio istragu o poslovanju sina Josepha Bidena.

Ovu promjenu u odnosu na raniji iskaz, kada je tvrdio da vojna pomoć i istraga o Bajdenu nisu povezane, Sondland je objasnio time da mu je pamćenje “osvježeno” kada je čuo iskaze još dvoje svjedoka u istrazi.

Demokrate u Predsavničkom domu objavile su transkript svjedočenja Gordona Sondlanda, kao i bivšeg izaslanika za Ukrajinu Kurta Volkera, a ranije su objavljeni i iskazi savjetnika državnog sekretara Michaela McKinley​ja i bivše ambasadorice u Ukrajini Mari Jovanovič, koja je otvoreno govorila o tome da Trumpov lični advokat Rudy Giuliani vodi politiku iz sjenke sa Ukrajinom.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG