Linkovi

Demokrate u Predstavničkom domu pozvale Boltona da svjedoči u istrazi o opozivu


ARHIVA - Bivši savjetnik za nacionalnu bezbjednost Džon Bolton na sastanku u Ovalnoj kancelariji u Vašingtonu ranije ove godine
ARHIVA - Bivši savjetnik za nacionalnu bezbjednost Džon Bolton na sastanku u Ovalnoj kancelariji u Vašingtonu ranije ove godine

Demokrate u Predstavničkom domu pozvale su bivšeg savjetnika za nacionalnu bezbjednost Džona Boltona da svjedoči sljedeće nedjelje u okviru istrage o opozivu predsjednika SAD Donalda Trumpa, prenose američki mediji.

Nekoliko drugih svjedoka već je svjedočilo da je Bolton bio duboko uznemiren činjenicom da je Trumpov lični advokat Rudi Đulijani, iza kulisa radio na tome da pristisne Ukrajinu da istraži demokrate i kandidata za predsjedničku nominaciju 2020. Džoa Bajdena za navodnu korupciju - o čemu se nikad nisu pojavili dokazi.

Đulijani je navodno vodio, ono što kritilčari nazivaju "spoljnom politikom iz sjenke", iza leđa State Departmenta. Bolton je, prema navodima nekih svjedoka, navodno nazvao Đulijanijeve radnje "narko dilom" i rekao da ne želi da ima išta s tim.

Trump je otpustio Boltona prošlog mjeseca, pošto su se sukobljavali u vezi sa nekoliko pitanja, uključujući Ukrajinu.

Od odlaska iz Bijele kuće Bolton se nije pojavljivao u javnosti , a njegov advokat rekao je da bivši ambasador u UN nije spreman da se "dobrovoljno pojavi pred Kongresom", što znači da će odbori Predstavničkog doma morati da mu upute obavezujući poziv.

Predstavnički dom pod kontrolom demokrata održava pretrese iza zatvorenih vrata kako bi utvrdio ima li osnova da Trump bude opozvan, jer je tražio od strane zemlje - Ukrajine, da "iskopa prljavštinu" o njegovom političkom rivalu, u cilju da mu pomogne da osvoji drugi mandat. Trump je navodno zadržavao skoro 400 miliona dolara vrijedne prijeko potrebne vojne pomoći Ukrajini, uslovljavajući predsjednika te zemlje Volodimira Zelenskog da javno obeća da će istražiti Bajdena i demokrate.

Trump je istragu o opozivu nazvao nelegalnom, jer Predstavnički dom u punom sastavu nikad nije glasao o pokretanju istrage, iako ne postoji zakon koji kaže da Predstavnički dom to mora da uradi. Bijela kuća se takođe žali da se svjedočenja dešavaju iza zatvorenih vrata, što je uobičajena praksa za bilo koju istragu Kongresa u formatu sličnom suđenju pred velikom porotom.

Kako bi udovoljila republikancima, predsjedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi sazvala je za četvrtak glasanje o rezoluciji, u kojoj će se nalaziti pravila obavljanje istrage.

Republikanska manjina u Predstavničkom domu jasno će imati podjednaku priliku da ispituje svjedoke, traži pisana svjedočenja i upućuje obevezujuće pozive svjedocima ili zahtijeva dokumentaciju.

Pelosi kaže da želi da "eliminiše bilo kakavu sumnju".

Dvoje svjedoka iz State Departmenta

Jedan od svjedoka koji je svjedočio u srijedu, karijerni diplomata Kristofer Anderson, rekao je da ga je Bolton upozorio da obrati pažnju na Đulijanija, jer bi mogao da zakomplikuje diplomatske napore da se unaprijede veze između Vašingtona i Kijeva.

Drugi svjedok u srijedu, takođe karijerna diplomatkinja u State Departmentu Ketrin Kroft rekla je odborima Predstavničkog doma da ju je nekoliko puta telefonom pozvao Robert Livingston, nekadašnji republikanski kongresmen, sada lobista, i da joj je rekao da bi američka ambasadorka u Ukrajini Mari Jovanovič trebalo da bude otpuštena.

Kroft je rekla da je Livingston Jovanovič opisao kao "Obamin zaostatak" i nekog ko je "povezan sa Džordžom Sorošom", dugogodišnjim finansijerom liberalnih ciljeva.

"Nije mi bilo jasno ni tada, a ni sada, u čije ime ili za koga je gospodin Livingston tražio smjenu ambasadorke Jovanovič", rekla je Kroft.

Trump je otpustio Jovanovič u maju. Ona je svjedočila da je zamijenjena zbog "neosnovanih i lažnih tvrdnji ljudi sa očigledno sumnjivim motivima".

Džon Salivan, zamenik američkog državnog sekretara i kandidat za ambasadora u Rusiji (Foto: Reuters/Kevin Lamarque)
Džon Salivan, zamenik američkog državnog sekretara i kandidat za ambasadora u Rusiji (Foto: Reuters/Kevin Lamarque)

U međuvremenu, Trumpov kandidat za novog ambasadora u Moskvi Džon Saliven rekao je tokom pretresa o svojoj potvrdi da je znao da je Đulijani bio umiješan u napore da se Jovanovič smijeni.

Kada su ga pitali da li bi predsjednik trebalo da traži od strane sile da istraži njegove političke protivnike, Sallven je odgovorio:

"Ne mislim da bi to bilo u skladu sa našim vrijednostima".

Trump je istragu o opozivu nazvao lovom na vještice i izmišljotinom. Svoj telefonski razgovor sa Zelenskim 25. jula, u kojem je navodno tražio istrage, opisao je kao "savršen". Bijela kuća je objavila grubu verziju transkripta razgovora dvojice lidera.

Međutim, potpukovnik američke vojske Aleksandar Vindmen još jedan savjetnik u Savjetu za nacionalnu bezbjednost, u utorak je svjedočio da su reference, koje se odnose na Džoa Bajdena i ukrajinsku energetsku komapniju u kojoj je njegov sin Hanter radio, bile izostavljene iz tog transkripta i da je on predložio da se dodaju.

Portparolka Bijele kuće Stefani Grišam u srijedu je rekla da je to "netačno" i ponovo nazavala pretrese u vezi sa opozivom "lakrdijom".

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG