Linkovi

Šest ključnih pitanja pred glasanje Predstavničkog doma o proceduri Trumpovog opoziva


Predstavnički dom Kongresa u četvrtak glasa o rezoluciji kojom će se formalizovati istraga o opozivu predsjednika Donalda Trumpa.

O čemu glasa Predstavnički dom?

Rezolucijom se definiše proces sprovođenja istrage o mogućem krivičnom djelu koje je Trump počinio u razgovoru sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim. U njoj se navode pravila održavanja javnih pretresa i upućivanja obavezujućih poziva za svjedočenje. Prema dokumentu, Odbor za obavještajna pitanja Predstavničkog doma mora da preda izvještaj Odboru za pravosuđe, koji će ga koristiti kada bude odlučivao da li da preporuči podizanje optužnice za opoziv po jednom ili više osnova. Takođe, predsjednikovom pravnom timu se pruža prilika da iznese njegovu odbranu i ispituje svjedoke.

Zašto se glasa sada?

Predsjedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi nedjeljama je ignorisala zahtjeve republikanaca da održi formalno glasanje o tome da li treba otvoriti istragu o opozivu. Umjesto toga, pokrenula je formalnu istragu o opozivu 24. septembra, kada je saopštila da će šest odbora u donjem domu Kongresa voditi istragu o tvrdnji uzbunjivača o navodnom Trumpovom prestupu.

Šta je proces opoziva predsednika SAD?
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:22 0:00


Republikanci kažu da je proces opoziva nelegitiman bez glasanja u Predstavničkom domu. Međutim, ni Ustav niti pravila Kongresa ne nalažu da se mora održati glasanje da bi se započela istraga u okviru procedure opoziva.

Šta glasanje znači politički?

Glasanjem će se pokazati kolika podrška za istragu o opozivu postoji među 435 članova Predstavničkog doma. Očekuje se da će mjeru podržati skoro svi od 234 demokrata, a možda i nekoliko republikanaca. Podatak o tome koliko republikanaca glasa za istragu biće ključni pokazatelj predsjedniku kako članovi njegove stranke vide ovu istragu.

Kako će glasanje o rezoluciji uticati na istragu o opozivu?

Ako se istraga o opozivu formalizuje, Bijeloj kući će biti teže da odbija saradnju sa istražiteljima ili da se ne odaziva na obavezujuće pozive. Predsjedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi rekla je, kada je najavila glasanje o rezoluciji, da taj korak preduzimaju da bi ”otklonili svaku sumnja u to da li Trumpova administracija želi da spriječi objavljivanje dokumenata ili pojavljivanje svjedoka u istrazi, ili odbija da se odazove obavezujućim pozivima ili nastavlja da opstruiše rad Predstavničkog doma”.

Šta kažu republikanci?

Bijela kuća je proces ocijenila kao nefer. Portparolka Bijele kuće Stefani Grišam je rekla da je “Bijeloj kući zabranjeno da učestvuje u procesu, dok predsjedavajući Odbora za obaveštajna pitanja Adam Šif vodi jednostrana saslušanja svjedoka u nameri da napravi pristrasni izvještaj i uputi ga Odboru za pravosuđe”.

Jedan od vodećih republikanaca u Predstavničkom domu Stiv Skalis u je emailu republikanskim kongresmenima sugerisao da glasaju protiv rezolucije. Smatra da bi, poslije usvajanja rezolucije, u formalnom procesu bili korišteni “jednostrani dokazi dobijeni u istrazi o opozivu”.

Da li proces opoziva ima neki rok?

Demokrate bi željele da se u Predstavničkom domu glasa o opozivu predsjednika do kraja godine, možda čak i u novembru. Ako Predstavnički dom opozove predsjednika, proces prelazi u Senat, gdje se održava takozvano suđenje i senatori odlučuju da li će predsjednik biti razriješen dužnosti. Vjerovatno je da se suđenje u Senatu desi naredne godine. Istovremeno, Kongres do 21. novembra mora da usvoji budžet vlade za narednu godinu, čime se agenda dodatno komplikuje.

XS
SM
MD
LG