Linkovi

Trump: Neprihvatljivo da uzbunjivač odgovara na pitanja u pisanoj formi


Donald Trump
Donald Trump

Predsjednik Donald Trump kaže da je nije dovoljno da uzbunjivač, čija je prijava pokrenula proces opoziva predsjednika u Kongresu, na pitanja u istrazi odgovara u pisanoj formi. 

Anonimni uzbunjivač je u prijavi napisao da je predsjednik Donald Trump ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog uslovljavao isplatom američke vojne pomoći, a zauzvrat tražio da Zelenski otvori istragu o poslovanju sina Joe Bidena u Ukrajini.

"Uzbunjivač je dao lažne informacije i sarađivao sa korumpiranim političarem Schiffom. Mora biti doveden da svjedoči. Pisani odgovori na pitanja su neprihvatljivi! I gdje je drugi uzbunjivač? Nestao je čim sam objavio transkript. Da li on uopšte postoji? Prevara!", napisao je Trump na Twitteru.

Anonimni uzbunjivač, čija je prijava dovela do početka procesa opoziva predsjednika Donalda Trumpa, ponudio je da odgovori na pitanja republikanske manjine u Predstavničkom domu u istrazi koju vode demokrate.

Njegov advokat Mark Zaid je u nizu tweetova objasnio da uzbunjivač time želi da se bori protiv insistiranja republikanaca i predsjednika da mu se objavi identitet.

"Republikanci žele da otkriju identitet mog klijenta, što bi moglo da ugrozi njegovu i bezbjednost njegove porodice", napisao je Zaid na Twitteru.

Zbog toga je, piše Zaid na Twitteru, uzbunjivač ponudio vodećem republikancu u Odboru za obavještajna pitanja Predstavničkog doma Devinu Nunesu da pisanim putem odgovori na sva pitanja republikanaca. Uzbunjivač je već jednom ponudio da napismeno odgovori na pitanja u istrazi o opozivu.

Predsjednik SAD Donald Trump ponovo je u nedjelju prozvao uzbunjivača.

Trump je na Twitteru napisao da je "uzbunjivač toliko pogriješio da mora to da prizna", kao i da "mediji koji objavljuju lažne vijesti znaju da je on produžena ruka Demokratske stranke, ali da neće da otkriju njegov identitet jer će to skupo platiti".

"Otkrijte ko je uzbunjivač i završite sa ovom prevarom oko impičmenta", napisao je predsjednik SAD.

Trump je pod sve većim pritiskom pošto je Predstavnički dom usvojio rezoluciju kojom se istraga o opozivu premješta u formalnu i javnu fazu u kojoj će saslušanja svjedoka pred kongresnim odborima biti javna.

Očekuje se da demokrate, koje vode istragu o opozivu, počnu sa javnim saslušavanjima svjedoka u novembru.

Rezolucija takođe omogućava da javnim pretresima prisustvuju i advokati predsjednika koji će isto moći da ispituju svedoke.

Istraga o opozovu predsjednika Donalda Trumpa pokrenuta je 24. septembra u donjem domu Kongresa, pošto je anonimni uzbunjivač iz obavještajnih agencija prijavio nadležnima da je predsjednik u razgovoru sa ukrajinskim liderom Volodimirom Zelenskim zloupotrijebio položaj i ugrozio nacionalnu bezbjednost.

Uzbunjivač tvrdi da je Trump od Zelenskog tražio "uslugu za uslugu", odnosno da je obustavio isplatu američke vojne pomoći Kijevu dok Zelenski ne pokrene istragu o poslovanju sina demokrate Josepha Bidena u Ukrajini.

Navode iz prijave uzbunjivača kasnije je potvrio i transkript razgovora dvojice predsjednika koji je objavila Bijela kuća.

Trump sve vrijeme negira da je uradio bilo šta loše, optužuje demokrate za "lov na vještice" i uzbunjivača naziva špijunom.

U dosadašnjoj istrazi u procesu opoziva saslušani su brojni aktuelni i bivši zvaničnici Trumpove administracije.

William Taylor
William Taylor

Od njih je najeksplicitniji bio aktuelni ambasador SAD u Ukrajini William Taylor koji je rekao da je u Trumpovom odnosu sa Zelenskim postojao princip "usluga za uslugu".

Podrška javnog mnijjenja opozivu se promijenila u korist onih koji podržavaju opoziv predsjednika Trumpa. Ankete takođe pokazuju da je američko društvo po ovom pitanju duboko podijeljeno.

XS
SM
MD
LG