Linkovi

Predstavnički dom usvojio rezoluciju o procesu opoziva predsjednika


Istočna strana zgrade američkog Kongresa na Kapitol hilu (Foto: AP/J. Scott Applewhite)
Istočna strana zgrade američkog Kongresa na Kapitol hilu (Foto: AP/J. Scott Applewhite)

Predstavnički dom Kongresa SAD usvojio je rezoluciju kojom se formalno utvrđuje postupak opoziva predsjednika Donalda Trumpa. Za usvajanje rezolucije glasalo je 232 predstavnika, protiv je bilo 196 - među njima i dvoje demokrata.

Glasanje je potvrdilo podjelu u Predstavničkom domu između većine koju imaju demokrate, čiji lideri tvrde da nije bilo potrebe za donošenjem takve rezolucije da bi se proces učinio legitimnim, i manjinskih republikanaca, koji su se do sada protivili istrazi kao previše zatvorenom procesu u kojem im nije omogućeno da učestvuju na podjednakim osnovama.

"Preduzimamo ovaj korak kako bismo uklonili svaku sumnju u to da li Trumpova administracija može da uskraćuje predavanje dokumenta, spriječava svjedočenje svjedoka, zanemaruje obavezujuće pozive ili nastavlja da opstruira Predstavnički dom", rekla je predsjedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi u pismu upućenom zakonodavcima demokratama.

Lider republikanske većine u Senatu Mič Mekonel rekao je da rezolucija "ni izbliza ne uspjeva" u pokušaju da se proces istrage učini fer i pravičnim.

"Razumijem da su se mnoge demokrate u Predstavničkom domu odlučile za opoziv prije mnogo godina, ali osnovne norme pravde neće ispariti samo zato što su se demokrate u Vašngtonu već odlučile", rekao je Mekonel.

Sastanci iza zatvorenih vrata

Odbori Predstavničkog doma za obavještajne poslove, spoljne poslove i nadzor imali su prilike da čuju svjedočenja diplomata i drugih zvaničnika iza zatvorenih vrata, dok istražuju da li bi Tuamp trebalo da bude opozvan, zbog toga što je tražio od strane zemlje - Ukrajine - da "iskopa prljavštinu" o svom političkom rivalu, što bi mu pomoglo da osvoji drugi mandat.

U rezoluciji se traži prelazak na javne pretrese, dok bi Odbor za obavještajna pitanja konačno izdavao izvještaj o svojim zaključcima i preporukama Odboru za pravosuđe, koji bi onda bio odgovoran za donošenje odluke o tome da li da se preporuči opoziv Trumpa pred punim sazivom Predstavničkog doma.

Republikanska manjina u Predstavničkom domu će imati podjedanku priliku da ispituje svjedoke, traži pisana svjedočenja i upućuje obevezujuće pozive svjedocima ili zahtijeva dokumentaciju.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG