Linkovi

Diplomate i bezbjednosni zvaničnici umanjuju strah od povlačenja SAD-a iz Afganistana


Arhiv - Vojno osoblje stoji pored borbenog aviona A-10C Tanderbolt, na aerodromu u Kandaharu, Avganistan, 32. januara 2021.
Arhiv - Vojno osoblje stoji pored borbenog aviona A-10C Tanderbolt, na aerodromu u Kandaharu, Avganistan, 32. januara 2021.

Ključne diplomate SAD i odbrambeni zvaničnici odbacuju zabrinutost da bi povlačenje američkih i koalicionih trupa iz Afganistana moglo da preokrene situaciju unazad, poručujući zakonodavcima da postoji razlog da vjeruju da ta zemlja više nikada neće postati polazna tačka za terorističke napade na Sjedinjene Države.

U svjedočenju u četvrtak pred zakonodavcima u Washingtonu, zvaničnici su priznali da, iako neki kritični detalji o tome kako će se američka vojska postaviti poslije povlačenja ostaju neizvjesni, čini se da se napori iza kulisa isplate.

Zalmay Khalilzad
Zalmay Khalilzad

"Postiže se napredak", rekao je ambasador Zalmay Khalilzad​, američki specijalni predstavnik za pomirenje u Afganistanu, članovima pododbora za nacionalnu bezbjednost Odbora za nadzor doma, odbijajući da da više detalja u suviše otvorenom okruženju.

Na odvojenom saslušanju pred senatskim Odborom za oružane snage, zvaničnici odbrane su dali svoja uveravanja.

"Radimo na repozicioniranju naših mogućnosti za borbu protiv terorizma, uključujući zadržavanje imovine u regionu", rekao je zakonodavcima David Helvey, vršilac dužnosti pomoćnika ministra odbrane za indo-pacifička pitanja.

"Razmatramo mogućnosti u regionu", dodao je Helvey. "Planiranje za to je u toku".

U mjesecu nakon što je američki predsjednik Joe Biden najavio da će nastaviti sa povlačenjem, koje je prvi put dogovoreno sporazumom između talibana i administracije bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa, najviši zakonodavci obje stranke više puta su izrazili zabrinutost - i to ne samo o sposobnosti američkih snaga da se vrate u Afganistan i obračunaju sa terorističkim grupama kao što su al-Kaida i Islamska država.

Mnogi su izrazili bojazan zbog sposobnosti afganistanskih snaga bezbjednosti da funkcionišu bez direktne američke podrške i zbog promišljenosti imanja povjerenja u talibane.

Uprkos najnovijim uvjeravanjima, mnogi su i dalje skeptični.

"U Afganistan smo uložili ogromnu sumu u dolarima, životima, desetinama

Angus King
Angus King

hiljada ranjenih. Pa ipak, tu smo", rekao je u utorak senator Angus King, registrovan kao nezavisni zakonodavac, opisujući bezbjednosnu situaciju kao "diskutabilnu".

"Znaćemo za godinu dana ili malo više", dodao je King, rekavši da je moguće da će se SAD "vratiti tamo gdje smo bili 2001. godine".

Vodeći republikanac u odbora, senator Jim Inhofe, bio je direktniji u svojim kritikama.

"Činjenica da je predsjednik izabrao ovaj datum, 20. godišnjicu najstravičnijih terorističkih napada u istoriji naše nacije, ukazuje da je ovo bila kalendarska politička odluka", rekao je Inhofe. "Nije se zasnivala na uslovima na terenu, što je snažna dvopartijska preporuka koju je Kongres dao i republikanskim i demokratskim predsjednicima tokom posljednje decenije", rekao je on.

Podstičući takvu zabrinutost, nedavne procjene odbrane i obavještajnih službi ukazale su na pogoršanje situacije na terenu u Afganistanu.

Prema američkim snagama i Afganistanu, napadi na afganistanske snage bezbjednosti skočili su za 37 odsto u prva tri mjeseca 2021. u poređenju sa istim periodom prije godinu dana, što je povećanje koje je generalni inspektor Ministarstva odbrane u izvještaju objavljenom u utorak opisao kao "istorijsko".

U procjenama američke Obavještajne odbrambene agencije (DIA) dalje se kaže da su talibanske snage rani dio godine provele pripremajući se za velike ofanzive protiv afganistanskih vladinih snaga, a od februara su opkolile pet glavnih gradova pokrajina.

A ono što su akcije afganistanskih snaga bezbjednosti preduzele kao odgovor na napade talibana bilo je neefikasno.

"DIA je izvijestila da ovi napadi nisu postigli ništa od strateškog značaja", kaže se u novoobjavljenom izvještaju o vladinim ofanzivama.

Američko povlačenje iz Afganistana: Više pitanja nego odgovora
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:06 0:00

Baš kao što zabrinjava neke poslanike, najnoviji obavještajni podaci sugerišu da talibani još uvijek nisu uspjeli da ispune svoju obavezu prekida veza s al-Kaidom.

U četvrtak je Helvey priznao da je poštovanje sporazuma od strane Talibana "vremenom bilo neujednačeno".

Ali Khalilzad, koji je pomogao u pregovorima o sporazumu, nagovijestio je da se stvari mogu promijeniti kada su u pitanju Talibani i al-Kaida.

On je rekao zakonodavcima, ponavljajući komentare koje je dao ranije tokom nedjelje, kada je uvjeravao zakonodavce da su, iako je potrebno više, talibani "značajno ispunili svoje obaveze".

"Ali još uvijek nismo zadovoljni i pritiskamo ih za još", rekao je Khalilzad. "Ne može nas voditi razmišljanje da će oni napraviti pravi izbor koji bismo mi željeli. Ali istovremeno, ne bi trebalo da zatvorimo vrata toj mogućnosti."

XS
SM
MD
LG