Linkovi

SAD počele povlačenje iz Afganistana, Talibani osvojili važnu vojnu bazu


ARHIVA - Američki vojnici ukrcavaju se u vojni avion u bazi Bagram, napuštajući Afganistan.
ARHIVA - Američki vojnici ukrcavaju se u vojni avion u bazi Bagram, napuštajući Afganistan.

SAD i NATO formalno su započeli povlačenje posljednjih preostalih vojnika iz Afganistana, saopštili su Bijela kuća i vojni zvaničnici, što znači da se bliži kraj najdužem ratu koji je Amerika vodila.

Predsjednik Joe Biden odredio je 1. maj kao zvanični datum kada će početi povlačenje preostalih vojnika, iako je vojska proteklih nedkelja već prebacivala opremu iz Afganistana.

U toj zemlji je raspoređeno između 2.500 i 3.500 američkih vojnika i oko 7.000 NATO vojnika, od kojih će poslednja grupa napustiti Afganistan do kraja ljeta.

Afganistanske snage bezbjednosti su u stanju visoke pripravnosti na moguće napade osnaženih Talibana, dok se završava povlačenje vojnika SAD a u zemlji počinje nova era neizvjesnosti.

Istog dana, talibanski pobunjenici napali su i osvojili ključnu vojnu bazu u jugoistočnoj provinciji Gazni, gde su zarobili desetine vojnika i ubili nekoliko njih.

Dvojica visokih članova pokrajinskog savjeta izjavili su za Glas Amerike da je afganistanska armija rasporedila desetine vojnika kod baze ispred prijestonice provincije koja se takođe zove Gazni, prije nego što su je pobunjenici napali. Lokalni mediji prenose da su sukobi trajali nekoliko sati i da je poginulo najmanje 17 vojnika.

Načelnik generalštaba vojske Afganistana, Mohamad Jasin Zia, koji je takođe vršilac dužnosti ministra odbrane, potvrdio je reporterima u Kabulu da je baza pala u ruke pobunjenika ali nije naveo više detalja.

Portparol Talibana Zabihula Mudžahid izjavio je da su njihovi borci takođe zaplijenili teško i lako oružje, i zarobili 25 vojnika a ubili "više njih".

Avganistanski vojnici na mestu eksplozije kamiona-bombe u provinciji Logar, istočno od Kabula u Avganistanu, 1. maja 2021.
Avganistanski vojnici na mestu eksplozije kamiona-bombe u provinciji Logar, istočno od Kabula u Avganistanu, 1. maja 2021.

Afganistanski zvaničnici takođe su u subotu saopštili novi bilans žrtava napada kamiona-bombe u Pul-e-Alamu, sjedištu istočne provincije Logar protekle noći. U snažnoj eksploziji poginulo je najmanje 30 osoba, a ranjeno više od stotinu. Skoro sve žrtve su afganistanski civili. Taliban nije komentarisao napad ali afganistanske vlasti krive pobunjenike za krvoproliće.

Kritičari strahuju da će se nasilje u Afganistanu intenzivirati ako Talibani i afganistanska vlada ne nastave mirovne pregovore i postignu dogovor o podjeli vlasti prije nego što svi strani vojnici napuste zemlju u narednih nekoliko mjeseci.

SAD i NATO saveznici ušli su u Afganistan 7. oktobra 2001, da bi pronašli pripadnike organizacije Al-Kaida koji su izvršili terorističke napade na Ameriku 11. septembra 2001, a koje su štitili talibanski lideri.

Dva mjeseca kasnije, lider Al-Kaide Osama bin Laden i njegovi borci su bili u bjekstvu. Specijalna jedinica američke vojske "mornaričke foke" (Navy SEALS) locirala je Bin Ladena i ubila ga u susjednom Pakistanu.

Više od 47.240 afganistanskih civila je ubijeno u 20-godišnjem ratu, prema podacima projekta "Cijena rata" na Univerzitetu Braun. U sukobu je ubijeno između 65.000 i 69.000 afganistanskih vojnika.

Prema procjenama Pentagona, poginulo je 2.442 američkih vojnika kao i oko 3.800 privatnih kontraktora koji su radili za američku vojsku. Život je izgubilo i više od 1.140 vojnika NATO-a.

Procjenjuje se da su Sjedinjene Države potrošile više od 2.000 milijardi dolara u Avganistanu tokom rata.

XS
SM
MD
LG