Linkovi

Ofanziva talibana poslije isteka prvobitnog roka za povlačenje američkih snaga iz Afganistana


ARHIVA - Naoružani talibani u pokrajini Herat u Afganistanu.
ARHIVA - Naoružani talibani u pokrajini Herat u Afganistanu.

Afganistanske bezbjednosne snage potisnule su veliku ofanzivu talibana u južnoj pokrajini Helmand u protekla 24 sata, saopštili su u utorak zvaničnici, dok su ekstremisti izveli napade širom zemlje nakon isteka prvobitnog roka za povlačenje američkih snaga iz Afganistana.

Sjedinjene Države nisu ispoštovale rok 1. maj za povlačenje, dogovoren prošle godine sa talibanima, ali su počele da povlače snage koje bi, kako je prethodno najavio predsjednik Joe Biden, trebalo da napuste Afganistan do 11. septembra. Protivnici te odluke ističu da će islamski ekstremisti iskoristiti povlačenje da pokušaju da se vrate na vlast.

"U gradu su odjekivale eksplozije i teško naoružanje, a čuli su se i pucnji. Sa članovima porodice sam bio u ćošku sobe, gdje smo čuli eksplozije i razmjenu vatre, kao da se to događalo iza zidova kiće", opisao je za agenciju Reuters Mula Jan, stanovnik prijestolnice Helmanda, Laškar Ga.

Ataula Avgan, šef savjeta Helmanda, rekao je da su talibani pokrenuli ofanzivu u ponedjeljak iz više pravaca, da su napali kontrolne punktove na obodima grada Laškar Ga, i osvojili neke od njih.

Afganistanske bezbjednosne snage su u tom području izvele vazdušne napade i rasporedile specijalne jedinice. Pobunjenici su potisnuti, ali su borbe nastavljene u utorak, dok su stotine porodica raseljene, rekao je visoki zvaničnik pokrajine Helmand.

Američke snage su prije dva dana predale bazu u Helmandu snagama afganistanske vlade. U Washingtonu, američka vojska je saopštila da je do sada okončano oko 2 do 6 odsto procesa povlačenja.

U međuvremenu, Ministarstvo odbrane Afganistana saopštilo je da su bezbjednosne snage u protekla 24 sata odgovorile na napade talibana u još najmanje šest drugih pokrajina, uključujući Gazni na jugoistoku i Kandahar na jugu.

Ministarstvo je navelo da je u Helmandu ubijeno nešto više od 100 talibanskih boraca, ali nije iznijelo detalje o žrtvama među afganistanskim bezbjednosnim snagama.

Poslije isteka roka za povlačenje, dogovorenog za vrijeme administracije predsjednika Donalda Trumpa u Afganistanu je došlo do naglog rasta nasilja.

U eksploziji automobila bombe u pokrajini Logar, prošlog petka, poginulo je skoro 30 osoba. U ponedjeljak, najmanje sedam afganistanskih vojnika poginulo je nakon što su talibani aktivirali eksplozivne naprave koje su prokrijumčarili kroz tunel iskopan ispod vojne ispostave u jugozapadnoj pokrajini Fara.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG