Linkovi

Kongres: Svjedočenja o korupciji u programu 'Nafta za hranu'


Dužnosnik američke misije pri Ujedinjenim narodima izjavio je da je bivši irački diktator Saddam Hussein koristio niz metoda kako bi zaobišao kontrolu svjetske organizacije nad programom "Nafta za hranu". Ova je ocjena iznesena u okviru najnovijeg kruga svjedočenja u Kongresu o korupciji u tom programu svjetske organizacije.

Istraga američkog Kongresa utvrdila je da je Saddam Hussein na razne načine potkopavao program "Nafta za hranu", kako bi od njega mogao profitirati. Ovaj program, uveden 1996, provodio se sve do invazije Iraka. U skladu s odredbama programa, Irak je na svjetskom tržištu prodavao naftu a za zarađeni novac kupovao je hranu, lijekove i druge humanitarnu robu. Iračka je vlada sama birala kome će prodati naftu i od koga će kupiti hranu i lijekove. Irak je propagandnom kampanjom utjecao na rad odbora Ujedinjenih naroda koji je kontrolirao kupovno-prodajne ugovore koje je sklopio režim Saddama Husseina.

Michael Schweich, otpravnik poslova u misiji Sjedinjenih Država pri Ujedinjenim narodima, opisao je provođenje programa 'Nafta za hranu' ovim riječima: "Iračani su naplaćivali dodatne pristojbe, zamjenjivali proizvode, sklapali lažne ugovore, kupovali nepostojeće rezervne dijelove, osnivali lažne kompanije, otvarali tajne bankovne račune i bavili se 'dobrim starim' podmićivanjem u razmjerima od nekoliko milijardi dolara."

Odbor Ujedinjenih naroda prekontrolirao je oko 36 tisuća ugovora tijekom provođenja programa "Nafta za hranu". Svaka zemlja u odboru mogla je odgoditi izvršenje ugovora za kojeg se sumnjalo da sadrži nepravilnosti. Ipak, kako je rekao Michael Schweich, agresivni napadi Saddama Husseina na proces kontrole, zajedno s negativnim potezima nekih zemalja članica odbora i Vijeća sigurnosti, dali su iračkoj vladi više manevarskog prostora.

"Nastojanja Sjedinjenih Država i Britanije da zaustave nepoštivanje propisa iz programa često su neutralizirale druge članice, koje su željele ublažiti sankcije protiv Iraka. Atmosfera u odboru, pogotovo krajem devedesetih, postajala je sve svadljivija. Politička neslaganja oko uvođenja sveobuhvatnih sankcija dodatno su otežavali potezi pojedinih članica motivirani uskim nacionalnim ekonomskim ciljevima," kazao je Schweich.

Međutim, mnogi zakonodavci, uključujući republikanskog kongresmena Christophera Shaysa, vjeruju da su Sjedinjene Države i druge zemlje trebale biti budnije. "Na sastancima tog odbora i slijepac je mogao vidjeti neizbježni krajnji ishod. Međutim, predugo smo zatvarali oči pred mučnom realnošću Vijeća sigurnosti, koja je bila ogrezla u Saddamovoj propagandi protiv sankcija i nepriličnim promicanjem ekonomskih interesa pojedinih članica," ocijenio je Shayes.

Ipak, Joy Gordon, znanstvenica koja je proučavala sankcije protiv Iraka i program "Nafta za hranu" kaže da Sjedinjene Države i druge članice Vijeća sigurnosti moraju preuzeti velik dio odgovornosti, jer krajem devedesetih nisu pokazale dovoljnu zabrinutost zbog krijumčarenja i podmićivanja do kojeg je dolazilo u provedbi ovog programa svjetske organizacije

XS
SM
MD
LG